TOK GREP: Vålerenga-trener Ronny Deila under kampen mot Haugesund. TOK GREP: Vålerenga-trener Ronny Deila under kampen mot Haugesund. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Deilas spissbytte reddet dagen for Vålerenga

Vålerenga slet og slet. Haugesunds midtstoppere så ut til å ha avgjort kampen, da Ronny Deila satte inn et siste angrepsvåpen.

VÅLERENGA - HAUGESUND 2–2

VALLE: Da Haugesund gikk opp til 2–1 ledelsen drøyt halvveis i ut i andre omgang innså han at han måtte gjøre et grep. Ut med høyreback Amin Nouri, inn med tanksenteren Peter Godly Michael.

Akkurat det byttet ville en tidligere Vålerenga-trener kanskje kunne kalle «coaching i verdensklasse». Ikke mange minuttene etter at den storvokste nigerianeren hadde kommet inn ga det resultater.

Sting på topp

Etter et vedvarende press mot Haugesunds mål var det til slutt Michael som fikk pirket ballen i mål.

Vålerenga hadde i store deler av kampen hatt ballen mest, men de hadde slitt mye og lenge med å skape noe foran mål. Med Sam Johnson og Peter Godly Michael foran Haugesunds mål ble det litt mer sting i angrepsspillet til Vålerenga.

Det var Vålerenga som hadde hatt et visst tak på det som skjedde ute på kunstgresset de første minuttene av kampen. Samtidig hadde forsvaret vist ved et par anledninger at det ikke hadde full kontroll når gjestene fra vest yppet seg.

Og etter 16 minutter sviktet det totalt. Midtstopper Vegard Skjerve får stige høyt og ensomt opp på syv-åtte meter og heade ballen kontant i mål. Total markeringssvikt hos Vålerenga.

Gjorde alt godt

Felipe Carvalho måtte tåle å få skylden for den scoringen. Men syndebukk ville han ikke være lenge. Syv minutter senere fanget Vålerengas uruguayanske midtstopper opp en dårlig Haugesund-pasning og satte fart fremover. Han hadde flere pasningsmuligheter, men valgte å sleggedunke til ballen fra 20–22 meter. Ballen gikk i mål og det meste var tilgitt.

Felipe Carvalho scoret ett av Vålerengas mål. Her i kamp med tidligere Vålerenga-spiller Christian Grindheim. Felipe Carvalho scoret ett av Vålerengas mål. Her i kamp med tidligere Vålerenga-spiller Christian Grindheim. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Etter dette var det nok en gang hjemmelaget som førte kampen. Mange sjanser ble det likevel ikke.

Det ble på mange måter midtstoppernes aften på Intility Arena. De mest effektive stopperne hadde Haugesund. To ganger var store sterke karer fra vest oppe i feltet til Vålerenga og lagde kaos. De to første gangene det skjedde har vi allerede nevnt. I andre omgang var det innbytterstopper Fredrik Pallesen Knudsen som lurte seg inn foran keeper Adam Larsen Kwarasey og pirket en godt satt coner i mål.

Fra traust til hyggelig

Da ledet Haugesund 2–1, og Ronny Deila gjorde grepet som berget poengene.

Lenge så det ut til å bli en traust fotballkamp mellom to jevne lag. Få målsjanser, feilpasninger og en del balltrilling i det bakerste leddet.

Men utover i andre omgang livnet det hele til etter som kreftene hos de to lag svant.

Og det var Vålerenga som hadde trykket mot slutten. Målet til Godly Michael hadde gitt hjemmelaget tro på at de skulle kunne ta alle tre poengene.

Men til slutt fislet det hele ut uten at en seierherre kunne kåres.