Vålerenga-trener Ronny Deila er svært godt fornøyd med det nyervervelsen Bård Finne har vist i oppkjøringen for Vålerenga. Bergenserens inntreden i laget beskrives som «fantastisk». Vålerenga-trener Ronny Deila er svært godt fornøyd med det nyervervelsen Bård Finne har vist i oppkjøringen for Vålerenga. Bergenserens inntreden i laget beskrives som «fantastisk». Foto: Anders Hoven, Digitalsport

Deila om Finne: - Han har vært god fra første dag

Vålerenga-treneren er storfornøyd med sin bergenske angriper. Og Bård Finne angrer ikke på klubbvalget.

ULLEVAAL STADION: Eliteseriens kanskje mest populære trener, Vålerengas Ronny Deila, holder ikke stort tilbake når han snakker om sin nye angriper, Bård Finne.

Bergenseren som er vendt hjem - men ikke helt hjem - etter flere år i tysk fotball, blir rett og slett hyllet.

- Bård har vært god fra første dag og den forsterkningen vi håpet han skulle bli. Han kommer til å bli en viktig spiller for oss i år, sier Deila, som bruker adjektivet «fantastisk» for å si hvordan Finne har grodd sammen med VIF-laget.

Hva synes 21-åringen selv om slike beskrivelser?

- Det er positivt, selvsagt. Man vil gjøre et godt inntrykk og vise seg frem. Det har jeg til hensikt å gjøre videre også. Definitivt, sier Finne.

Veien til VIF

For dem som ikke måtte kjenne historien: Som pur ung ble Finne Stadion-helt i Bergen. Han senket Rosenborg. Han scoret stort sett hver gang han var på banen. Men trener Rune Skarsfjord ga ham lite tillit, Finne fikk tilbud fra utlandet og gjorde et valg som var lite populært hos Brann-supporterne – han signerte for FC Köln. Den tyske storklubben bød på få sjanser i kamp, men selvsagt en glimrende treningshverdag.

- Hva er det å forvente av ham, Deila? Han har ikke spilt så mange seniorkamper?

- Nei, men han hadde vel åtte mål for Brann før han reiste derfra (pluss syv cupmål). Potensialet til å score mål er stort hos ham, sier Deila.

Ronny Deila mener Bård Finne kan bekle alle de offensive rollene i Vålerenga. Ronny Deila mener Bård Finne kan bekle alle de offensive rollene i Vålerenga. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

For et års tid siden ble Finne lånt ut til Heidenheim på nivå to i Tyskland, og noe mer overraskende ble det ikke fast spilletid da heller.

Løsning: norsk fotball. Men ikke Brann, slik mange supportere håpet og forventet. Vinterens overgang til rivalen Vålerenga satte mange bergenske sinn i kok. Det er feil å si at Bård Finne nå er populær blant kjernen av Brann-supportere.

- Jeg er godt fornøyd med å ha valgt Vålerenga, sier Finne.

- Det har vært en god start. Jeg er kommet godt i gang. Treningskampene har vært gode og jeg er kommet godt inn i gruppen.

Slik skal han brukes

Når Finne snakker med BT har han fått i seg en hotellfrokost før trening i Oslo. Kanskje er leilighetsjakten i hovedstaden det eneste som kan gi tankene om seriestarten pause.

- Jeg håper jeg kan levere godt. Spille mye. Bidra til at laget gjør det godt. Det er en stor by, det er sikkert alltid mange som forventer en del. Det må vi bare leve med. Jeg tror vi lever godt med det. Press betyr også interesse, sier Bård Finne.

Ronny Deila fortsetter å legge ut om hvordan han skal få ut det beste fra bergenseren.

- For meg er han en utrolig god bakromsspiller. Han er en veldig god avslutter og energisk. Jobber som et svin hele tiden, og det må du gjøre hvis du skal spille i Vålerenga, sier Deila.

- Han kan ha alle rollene foran. Spiss selvsagt, men også venstrekant, som han har spilt mest nå. Vi har Moa og ham, så det er spillere som vet hvor målet står, fortsetter treneren.

- Får han brukt avslutteregenskapene sine nok ute på siden?

- Ja, han har scoret tre mål på tre kamper, det er jo brukbart. Og i tillegg har han hatt noen målgivende pasninger. Han har vært involvert i mye.

Lærer av Moa

Nettopp Moa, som Deila trekker frem, er en Finne forsøker å lære av hver dag.

- Fra første dag har jeg merket at jeg kan plukke opp masse fra Moa. Jeg får se hvor listen ligger blant de aller beste avslutterne i Norge. Og nærme meg, sier han.

Med tre scoringer på like mange kamper, mener Finne det er «blitt greit med mål».

- Like viktig for meg er at jeg har fått 90 minutter i treningskampene. Før jeg kom hit har jeg ikke hatt altfor mange fulle kamper.

- Ser du det som et signal om at du vil bli brukt også i serien?

- Det kan være et signal, men jeg tenker at det er viktig fordi jeg trenger å spille fotball. Ingenting er bedre for formen enn 90-minuttere, sier Finne.

Klar for enda mer ros fra Ronny Deila til slutt? Han har nemlig mer på lager:

- Bård virker som en veldig seriøs, sulten, ung gutt med gode holdninger. Han var i form da han kom til oss. Jeg gleder meg til å jobbe videre med Bård, han har et stort potensial. Så får vi se om han en gang i fremtiden kommer seg ut igjen (fra Norge).

Bård Finne og Vålerenga serieåpner hjemme mot Viking mandag.