– Rammen rundt ga meg frysninger. Derfor blir det så vondt når vi ikke får det til.

Spillerne deppet, treneren var forbannet og supporterne gikk skuffet hjem. Vålerengas åpningsfest ble en gedigen nedtur.

Vålerenga-Sarpsborg 08 1–2

VALLE: Sarpsborg 08 vant fullt fortjent 2–1 over Vålerenga i den første kampen som markerer starten på en ny æra i VIFs historie.

Og for Ronny Deila & co. startet det på verst tenkelig vis.

– Dette var veldig skuffende. Prestasjonen på banen var ikke bra nok. Men alt annet, stemningen og Klanen, det var helt rått, sier Deila.

Som brukte drøyt tre kvarter med spillerne før han kom ut i pressesonen. Døren til hjemmelagets garderobe var stengt. Det var mye å snakke om for et VIF-lag som ikke klarte å håndtere anledningen og kampen.

– Man kan alltids finne unnskyldninger, som at dette ble for stort for oss, vi har snakket om kampen lenge, og så videre. Men vi har gjort alt vi kan for at det ikke skulle prege oss. For meg blir det sinne. Jeg blir forbannet. Vi må komme oss gjennom natten, så skal vi komme oss ut av det. Vi får se mulighetene til å skape et fort her, sier VIF-treneren.

Sarpsborg-spillerne, med Ole Jørgen Halvorsen (t.h.) i spissen, kunne juble for mål og tre poeng mot Vålerenga. Sarpsborg-spillerne, med Ole Jørgen Halvorsen (t.h.) i spissen, kunne juble for mål og tre poeng mot Vålerenga. Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Hyllet rammen rundt kampen

Ole Jørgen Halvorsen og Krépin Diatta satte en effektiv stopper for den store fotballfesten for alle med hjertet i Vålerenga. Magnus Lekven lekre reduseringsmål på overtid ble en mager trøst.

For 16.000 av de 17.000 på tribunen fikk ikke det de kom for. Stemningen var elektrisk før kampen. Vålerengas supportere hadde ladet opp i mange timer og skapte en fantastisk atmosfære.

Helt til det sto 0–1 på tavlen.

– Hvordan var det for dere å spille her?

– Helt fantastisk. Hele rammen rundt, hele helgen, jeg fikk frysninger. Derfor blir det så vondt når vi ikke får det til. Vi går alle skuffet hjem. Men dette er en ny start. Dette kommer til å bli et samlingspunkt.

Nå er avstanden ned til kvalikplassen to poeng. Deila erkjenner at det blir en høst for å unngå å havne helt nede i nedrykksdramaet.

Mange mangler

Deila sier han mangler fysikk, løpskraft og spillere som evner å gjøre det lille ekstra, være litt annerledes, i laget. Det er det lett å være enig i.

Mot Sarpsborg var det heller ingen som sto frem, tok ansvar og dro med seg resten.

Det er ikke utenkelig at det vil komme ytterligere endringer i dette laget inn mot neste sesong – noe som er avgjørende for at VIF kan bli et stabilt topplag.

Daniel Fredheim Holm var blant de første spillerne som tuslet ut i pressesonen – en time etter kampslutt.

– Dette var for dårlig, og det er veldig kjipt å levere en slik prestasjon på en slik dag, oppsummerte VIF-veteranen.

VIF-supporterne lagde fest. VIF-supporterne lagde fest. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYR ÅN NORWAY

Ber VIF se fremover

Men fra Geir Bakke, Sarpsborgs trener med en fortid i VIF, vanket det trøst.

– Det kommer til å bli vist mye god fotball i denne stuen i årene som kommer. Man må se dette i et lengre perspektiv. Vålerenga kommer til å bli et rått lag og en rå klubb som kommer til å ligge i toppen av norsk fotball i nesten uoverskuelig fremtid når de får satt tingene her med den nye stadion, sier Bakke, som var i Vålerenga i seks sesonger som Kjetil Rekdal assistent.

Han var meget godt fornøyd med en solid gjennomført bortekamp, tre poeng og selvtillit før han skal tilbake hit for å spille om cupfinale om ikke så lenge.

– Jeg fikk et veldig sterkt forhold til Vålerenga ettersom jeg var her såpass lenge. Jeg var med på å rykke ned, rykke opp, vinne cupen, ta gull og sølv i serien. Det var mange sterke opplevelser her. Men jeg har ingen dårlig samvittighet for at jeg kom hit nå og slo dem, sier Bakke og flirer.

  • Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball: