Stefan Johansen og landslagssjef Lars Lagerbäck i aksjon på Fulhams treningsfelt onsdag formiddag. Stefan Johansen og landslagssjef Lars Lagerbäck i aksjon på Fulhams treningsfelt onsdag formiddag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

De har ledet Norge i kamp. Her er fire kapteiners råd til den nye hærføreren.

«Vær deg selv». «Bruk rollen som en motivasjonsfaktor». «Vær troverdig og et godt forbilde». «Ikke fremstå annerledes enn vanlig». Det er noen av rådene fra fire eks-spillere som har hatt det prestisjetunge kapteinsvervet.

OSLO/LONDON: Under treningen onsdag formiddag samlet Lars Lagerbäck spillerne i en halvsirkel. Der ga han dem beskjeden om at Stefan Johansen er lagets nye kaptein.

Lagkameratene brøt ut i spontan applaus og smilte til sin nye leder. Da hadde Johansen tidligere på dagen hatt en samtale med Lagerbäck og assistenttrener Per-Joar Hansen.

På pressetreffet senere på ettermiddagen presenterte Lagerbäck kapteinen.

– Det føles nesten som dere har drevet en Trump-kampanje for å få Stefan til kaptein, så jeg tenkte det var best å holde meg inne med de norske mediene, spøkte svensken.

Ved siden av seg hadde han en tydelig stolt Johansen, som sier det å få ledet fedrelandet på banen er noe alle spillere drømmer om.

– Først og fremst er det en stor ære for meg. Det som kjennetegner meg er at jeg er en ærlig person som stiller krav til de rundt meg, men først og fremst stiller jeg krav til meg selv.

Landslagssjef Lars Lagerbäck presenterte onsdag ettermiddag Stefan Johansen som landslagets nye kaptein. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Lagerbäck sier at det ofte er vanskelig å nå gjennom til spillerne ute på banen fra benken. En av kapteinens viktigste oppgaver er å ta ansvar og lede der ute.

– Det er også viktig at kapteinen er et godt forbilde som representerer laget på en god måte utenfor banen. Jeg synes at man kan stille høyere krav til dem. Jeg regner med at han ikke slarver

Organisere og oppmuntre

For en lagidrettsutøver er det få ting som veier tyngre enn kapteinsrollen på A-landslaget i fotball. Vi har snakket med fire av dem som har ledet Norge i kamp.

– Den viktigste oppgaven? Det er det som foregår på banen, det er der slaget står. Jeg tenkte at jeg skulle gå på banen og evne å se ut over egen rolle. Det handlet om å organisere, oppmuntre, lese kampbildet, den type ting. Kapteinsrollen har mer og mer gått over til å bli en kampleder på banen, forteller Brede Hangeland, kaptein for Norge i 41 kamper – kun Thorbjørn Svenssen har flere med sine 93.

Brede Hangeland var kaptein for Norge i 41 kamper. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Hangeland forsøkte å alltid være et godt eksempel i det han gjorde. Og samtidig være bevisst på at spillerne ville ha forskjellige svar.

– Jeg kunne ikke drive på og være fagforeningsleder utenfor banen og instruere i at det var feil og det var riktig. Jeg forsøkte å gå foran og inspirere andre. Og i den grad det var behov, signalisere at jeg var tilgjengelig for en prat hvis det var behov.

– Er det noe en kaptein bør styre unna?

– Du må være seriøs i de fleste sammenhenger. På landslaget tenkes det at du må være diplomatisk eller seriøs, det kan være i møte med presse eller sponsorer. En bør ikke endre personlighet, men tilpasse seg.

Var sint én gang

Én gang hevet Hangeland stemmen som landslagskaptein. Det var i bortegarderoben da Norge lå under mot Island i Reykjavik i september 2010.

– Det var noe sinne som kom ut der. Vi hadde spilt en dårlig førsteomgang og det var litt tvetydig det vi holdt på med i pausen. Både som kaptein og spiller avbrøt jeg treneren og sa at nå gjør vi det sånn. Det hjalp at jeg scoret i annenomgangen, jeg var heldig med den. Den gangen sto jeg virkelig på barrikadene. Ellers var min stil å være litt stille og gå foran som et godt eksempel. Jeg tenkte alltid at «dette er et landslag, her er alle på toppen». Jeg voktet meg selv fra å opphøye meg selv.

– Har du noe godt råd til den nye kapteinen?

– Det er en anledning til å leve opp til forventningene på en positiv måte. Samtidig ga det meg ekstra motivasjon til å gjøre alt riktig: Det forventes mer av deg enn noen andre at du spiller godt og at du er profesjonell. Det kan være en fin motivasjonsfaktor, en rolle du kan vokse i.

«Stolthet og ydmykhet»

Rune Bratseth ledet Norge som da fotballandslaget «peaket» under USA-VM i 1994.

– For min del var det en oppgave forbundet med stolthet og ydmykhet.

Rune Bratseth var norsk landslagskaptein i 37 kamper. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

– Hva er landslagskapteinens viktigste oppgave?

– Det er vanskelig å peke på én oppgave. Men man må ha tillit fra trener og medspillere for å ha den rollen. At man er fast på laget og gjerne har erfaringer fra tilsvarende roller. At man er en ledertype.

Hva kjennetegner en god kaptein?

– At han er samlende, at han har den nødvendige autoriteten og er en forlenget arm til landslagssjefen.

– Er det noe en kaptein bør styre unna?

– Det er et oppdrag, et tillitsverv, som krever at det er forventninger knyttet til deg for hvordan du fremstår på vegne av et helt lag. Hvis man ikke skjønner det, er man ikke egnet. Alle som spiller på et landslag er forbilder. Når du er kaptein for de forbildene, er kanskje forventningene og kravene enda større. Det betyr ikke at man skal være perfekt, for det er det ingen som er. Men man må anstrenge seg for å unngå å gjøre feil.

– Har du noe godt råd til Stefan Johansen?

– Vær deg selv, vær ekte og troverdig. Det betyr ikke at man ikke kan ta imot gode råd og gjøre seg sine egne erfaringer. Man må ha en bevissthet rundt det. Og så må man ikke begynne å være annerledes sånn at omgivelsene ikke kjenner deg igjen.

– Må ha autoritet

Hallvar Thoresen var kaptein for Norge i 38 kamper på 1980-tallet. Han mener det er viktig å være et samlende punkt i to sammenhenger.

Hallvar Thoresen var kaptein for Norge i 38 kamper. Foto: Svein Hammerstad, NTB scanpix

– For det første det som skjer ute på banen, at han er en autoritet der. Og så må han ha respekt utenfor banen. At han er en spiller som er troverdig i måten å uttale seg på og er en rollefigur på det planet.

– Hva kjennetegner en god kaptein?

– Det er veldig forskjellig. Du må ha autoritet i gruppa. Det kan du skaffe deg på mange måter.

– Har du et godt råd til Stefan Johansen?

– Ja, jeg har ett godt råd: Vær deg selv! Og Stefan Johansen er den typen.

– Må være et godt forbilde

Kjetil Rekdal vikarierte som landslagskaptein på slutten av 1990-tallet.

Kjetil Rekdal vikarierte som landslagskaptein på siste halvdel av 90-tallet. Foto: Tor Richardsen, NTB scanpix

– En landslagskaptein må ha gjennomslag i en spillergruppe. Han må ha respekt. Samtidig må han være et godt forbilde, en som får ting på plass og passer på at alle føler seg velkommen og en del av troppen.

– Er det noe en kaptein bør styre unna?

– Det er viktig for landslagets del at han er en sikker spiller i en starttropp. Stefan har gått den harde veien, han har hatt en lang vei med både oppturer og nedturer, og det er en nyttig erfaring å ta med seg nå.

– Har du noe godt råd til Johansen?

– Han må være seg selv. Det er det viktigste. Vært troverdig. Vær et godt forbilde. Ha gode budskap en kan kommunisere utad. Sørg for god oppførsel og gode prestasjoner. Sørg for at troen på landslaget er der, vise at vi har en gjeng som fungerer sammen.