Krépin Diatta sendte Sarpsborg i ledelsen etter 25 minutter og ble gratulert av glade lagkamerater. Krépin Diatta sendte Sarpsborg i ledelsen etter 25 minutter og ble gratulert av glade lagkamerater. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Deila etter nytt mareritt mot Sarpsborg: – Nå må vi beholde roen

10 dager etter at de ødela Vålerengas åpningsfest på nytt stadion, knuste Sarpsborg Oslo-klubbens cupfinaledrøm.

Vålerenga-Sarpsborg 0–3

VALLE: Sarpsborg var bedre enn Vålerenga i det meste, vant fortjent 3–0 i cupsemifinalen på Valle, og er klar for cupfinale på Ullevaal første helgen i desember. I tillegg er klubben fra Østfold i god posisjon til å ta medalje i serien.

For et Vålerenga i krise er situasjonen helt annerledes. En cupfinale var siste mulighet til å berge en tung sesong.

Etter semifinaletapet foran drøyt 8000 tilskuere på sitt nye stadion vil de neste ukene og månedene handle om én ting: Å berge plassen i Eliteserien. Tre poeng skiller ned til Tromsø på direkte nedrykk.

– Nå må vi jobbe for å samle gruppa og hele klubben, være positive og ta tak i de tingene som er bra. I bunn må vi ha grunnleggende innsats, tæl og energi. Det har det vært i de to siste kampene. Tidligere har vi snakket om at det ikke har vært det. Og så må vi jobbe med å få ferdighetene enda mer frem i laget, sa en søkkvåt Ronny Deila etter å ha tapt cupsemifinalen i striregnet på Vålerengas nye stadion.

Klubben har spilt to kamper på sitt nye stadion. I åpningsfesten ble det 1–3 mot Sarpsborg. I kveld 0–3 i en kamp som var jevnere enn den første, selv om resultatet var styggere.

– Nå handler alt om å berge plassen?

– Det handler om å ta mest mulig poeng i serien, sånn at vi kommer oss så høyt som mulig på tabellen. Vi må komme oss ut av den vonde perioden nå. Vi har en del kamper uten å vinne og det gjør noe med en gruppe. Det er viktig å beholde roen og fortsette å jobbe med de tingene vi har vært gode på videre.

– Gjør du noen ekstraordinære grep inn mot hjemmekampen mot Brann søndag?

– Nei. Vi jobber hele tiden med å forbedre oss på de tingene vi trenger å gjøre. Vi har spilt semifinale nå og det er en del andre lag som sitter hjemme og ikke har kommet dit. Å bruke den til noe negativt blir dumt. Vi var her og hadde en mulighet og nå vi er skuffet. Men vi var ikke gode nok, Sarpsborg har vært bedre enn oss i de to kampene sett under ett. Og så var likevel denne kampen et hakk opp i forhold til hvor vi har vært i det siste.

Det ble en ny tung kveld på jobb for Ronny Deila onsdag. Det ble en ny tung kveld på jobb for Ronny Deila onsdag. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sarpsborg førte kampen

Sarpsborg 08 ødela åpningsfesten for Vålerengas nye og fullsatte stadion for halvannen uke siden.

Og østfoldingene aktet ikke å ta i Oslo-laget med silkehansker under cupsemifinalen med halvfull stadion heller.

– Nøkkelen var at vi scoret det første målet. Det var jevnt før det. Rett før vi tok ledelsen hadde de en kjempesjanse. Hadde de scoret først ville det vært forløsende for Vålerenga, konstarterte Sarpsborg-trener geir Bakke.

Sarpsborg presset høyt, de var aggressive, de tok tak i kampen og var det førende laget.

Vålerenga var småhvasse på kontringer. Og Oslo-laget var nær ved å ta ledelsen midtveis i første omgang. Men Sarpsborg-keeper Anders Kristiansen reddet Henrik Kjelsrup Johansens forsøk fra åtte meter.

Vålerenga sliter med å score. Og det er ikke spesielt gunstig i fotball.

Minuttet etter hjemmelagets kjempesjanse var det i stedet Sarpsborg som tok ledelsen.

Sarpsborg sto høyt og vant ballen nær Vålerengas 16-meter. Ole Jørgen Halvorsen slo inn til Patrick Mortensen, som kjippet ballen over Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey. Sarpsborg-juvelen Krépin Diatta ved bakre stolpe løp ballen over målstreken.

Igjen lå VIF under i en fotballkamp. Igjen var de i trøbbel. Vålerenga var bedre mot slutten av omgangen, men uten mål.

– Sarpsborg scoret på perfekt tidspunkt. Du ser at det går litt inn på oss, selv om vi ikke vil innrømme det. Så går vi ut i andre omgang og trøkket ganske godt på. Men etter 10 minutter var det «bang» og 2–0, sukket Vålerenga-kaptein Christian Grindheim.

Slik jublet Sarpsborgs Sigurd Rosted foran egne supportere etter at cupfinalebilletten var sikret. Slik jublet Sarpsborgs Sigurd Rosted foran egne supportere etter at cupfinalebilletten var sikret. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Halvorsen med flott 2–0-mål

Etter 58 minutter økte Sarpsborg til 2–0. Joachim Thomassens innlegg fra venstre fant Ole Jørgen Halvorsen på motsatt side av 16-meteren.

– Det kom en lang ball gjennom feltet og jeg fikk stå på bakre. Jeg tok ned ballen, dro en skuddfinte og skjøt ballen i lengste hjørne. Det var greit det, analyserte Halvorsen i intervjusonen.

Meget vakkert satt. Sarpsborgs reserver og støtteapparat spratt opp fra benken. De var en drøy halvtime unna en cupfinale. Mens Vålerenga hadde en svært vrien oppgave foran seg med å hente inn tomålsledelse på et godt organisert og balansert Sarpsborg-lag.

Vålerenga trengte mål. Ikke bare ett, men to, for å sikre ekstraomganger som var det beste Oslo-laget kunne håpe på etter som minuttene fløy unna.

Det gikk ikke. I stedet var det Halvorsen og Sarpsborg som økte til 3–0 på straffespark minuttet før slutt.

– For meg personlig var det en tøff dag. Såpass ærlig skal jeg være. Det er ikke mange sjanser jeg har til å nå en cupfinale. Når jeg er så nære, og ikke klarer det, finner jeg ikke noe annet ord enn tøft for å beskrive hvordan jeg har det, fastslo Grindheim.

Sarpsborg-trener Geir Bakke var svært fornøyd med klubbens andre cupfinale på tre år. Sarpsborg-trener Geir Bakke var svært fornøyd med klubbens andre cupfinale på tre år. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fikk kritikk etter laguttak

Sarpsborg kunne juble for klubbens andre cupfinale på tre år. I 2015 tapte de for Rosenborg.

For trener Geir Bakke var det en opptur, etter å ha fått mye kritikk for å ha byttet ut syv spillere da laget tapte 5–0 borte mot Tromsø søndag.

I intervjusonen fikk han spørsmål om cuptriumfen mot Vålerenga rettferdiggjorde laguttaket mot Tromsø.

– Jeg skal ikke behøve å rettferdiggjøre noe. Det er noe forbannet tull. Jeg er ikke enig i kritikken, sa Bakke.

Men han var enig i at laget hadde «friske bein» mot Vålerenga.

– Vi holdt distansen, vi var harde og kompakte. Men vi glitret ikke med godt pasningsspill. Det ble for mange balltap og vi slo kanskje for mye langt når vi kunne funnet spillpunkter langs bakken. Men det er litt stressmoment å spille en semfinale. Det gjør at det blir høye skuldre innimellom.

Søndag 3. desember møter Sarpsborg vinneren av Molde og Lillestrøm i en ny cupfinale.

Hør Tom Nordlie fortelle om da han måtte «flykte» fra 200 medlemmer fra Klanen på trening på Valle: