Sykkelbragd etter en tøff måned

Søndag vant hun verdensserieritt i terrengsykling i Tyskland, selv om hun ikke hadde optimale forberedelser. For den siste måneden har vært vanskelig for Hildegunn Gjertrud Hovdenak.

Vanskelig tid: Hildegunn Gjertrud Hovdenak forteller om sykkelsatsinga i og etter ei tøff tid.  

Vant i Tyskland: Søndag syklet Hildegunn Gjertrud Hovdenak til seier i verdensserierittet i terrengmaraton i Tyskland, og nå håper hun at Norges Cykleforbund gir henne VM-tur til Sør-Afrika i juni. Her i bunnen av Kamveien etter ei av mange treningsøkter i Skåla-terrenget.  

Sport

28-åringen mistet tur- og treningskamerater i skredulykka i Sunndalsfjellene rett før påske. Det skjedde dagen etter at hun kjørte inn til andreplass i verdenscuprennet i randonée i Tromsø.

Ola Inge Drøpping fra Ålvundfjord, Yngve Dalquist fra Trondheim, Ole Simensen fra Os og Øyvind Slørdahl fra Trondheim ble tatt av skredet ved Frusalhalsen og omkom.

Yngve Dalquist sto Hildegunn Gjertrud Hovdenak spesielt nær.

– Mareritt

– Jeg var fortsatt i Tromsø da det skjedde. Søndag kveld, etter rennet, fikk jeg melding fra Yngve: «Du har prestert, spør du mæ». De ordene er brent fast i hukommelsen, det var siste kontakten vi hadde.

I solveggen utenfor farens hus forteller hun om sjokkmeldinga fra Sunndalsfjellene og om dagene som fulgte.

Kulissene i Flovika er som hentet fra øverste postkorthylle – grønne marker, Veøya og Sekken rett utenfor fjæresteinene, og med Romsdalsfjellene kneisende og fortsatt snøkledte i bakgrunnen. Kan vi tenke oss et bedre åpningsbilde på dagen?

– Men den siste måneden har det for meg vært som å våkne til et mareritt hver dag. Tankene om ulykka og tapet er der hele tida. Og savnet.

Minnemarkering

Mandag 14. april ble de fire meldt savnet og meldinga kom om raset. Da var Gjertrud, som er navnet hun selv bruker mest til daglig, ennå ikke tilbake fra Tromsø.

– Jeg fikk ikke beskjed så tidlig, men da meldinga kom skjønte jeg at Yngve var én av dem som var savnet.

Hun var hjemme igjen tirsdag, og var på plass i Øksendal tidlig på morgenen onsdag, da de fire ble hentet ned fra fjellet. To dager etterpå, på Langfredag, var hun én av mange som var med på turen til Trolltind og til minnemarkeringa der. Påsketurplanene var blitt endret.

– Feil tid, feil sted

Hun vet at tankene om skredulykka vil følge henne på framtidige fjellturer, naturlig nok.

– Men jeg føler jeg har kompetanse på å vurdere forholdene i fjellet. Yngve og kameratene hadde også det, de hadde gått i dette området tidligere. Nå var de bare på feil sted på feil tid, sier Gjertrud.

Alle rundt henne vet at disse ukene har vært knalltøffe, slik det har vært for alle berørte.

– Jeg har vært veldig nedpå, men ser framover og tar med meg det som har skjedd. Slik ble det nå bare, og slik er det.

Sykkelbragd

Syklinga har fortsatt førsteprioritet i sportssatsinga til 28-åringen, som overrasket alle med NM-gull i landeveisrittet i Bergen for to år siden. I fjor tok hun NM-bronse i temporittet i Grimstad, men pådro seg hjernerystelse etter et velt i landeveisrittet – og mistet av den grunn terrengritt-VM.

– Det var litt kjipt der og da, for det var det store sesongmålet i fjor.

Sist søndag gikk hun altså helt til topps i en 80 kilometer lang terrengmaraton i Tyskland, og det var en bragd på alle måter. Treningsøktene den siste måneden har ikke helt vært etter den opprinnelige planen.

– Jeg hadde ikke tatt ut mye på treningsturene på en måned og sto over de første rundbanerittene i norgescupen. Jeg bestemte meg først ei uke i forveien for å dra til Tyskland.

VM-plass?

Nå venter hun på beskjed fra Norges Cykleforbund om hun får landslagsplass til VM i terrengmaraton i Sør-Afrika siste helga i juni. Seieren i Tyskland søndag gjør henne kvalifisert, med god margin.

– Men forbundet vil ikke sende mer enn to til VM, har jeg fått beskjed om, og jeg kan bare håpe.Jeg kunne ha dratt på eget initiativ, men det koster for mye. Jeg har lokale sponsorer, men ikke nok til å forsvare en slik kostnad, sier Gjertrud, som nå sykler for Nesset CK.

Da hun ble norsk mester på landeveien i 2012, representerte hun Sogn CK. Hun tok lærerutdanning i Sogndal, var lærer og bodde der fra 2006 til 2012.

På rittplanen hennes nå står også EM i terrengmaraton i Irland 15. juni.

– Dit drar jeg sikkert, men hovedmålet er VM. Hvis jeg ikke får VM-plass, kan det hende jeg sykler landeveis-NM på Eidsvoll, i alle fall temporittet.

Gode venner

Gjertrud bor egentlig ingen steder for tida, sier hun selv, i betydninga fast bopel. Men egentlig bor hun mange plasser, hos familien og hos mange venner.

– Jeg er jo på farta hele året, og har mange venner som tar imot meg. Jeg bor mye heller hos dem enn på hotell. Det er et privilegium å ha mange gode venner, og jeg har mange spesielt i Sogndal og på Oppdal, der jeg gikk videregående.

Hun drar til Sogndal med det første for å treffe sine gode venner der.