Blåser i hetsen

Christina Pedersen (29) gir blaffen i de negative kommentarene og stormer videre som fotballdommer. Nå er hun klar for U20-VM.
Sport

MOLDE: Åndalsnes-jenta er den yngste av 14 hoveddommere som er tatt ut til U20-mesterskapet for kvinner i Tyskland i juli.

– Dette er en stor tillitserklæring fra UEFA og FIFA. Jeg ble overrasket, men gleder meg voldsomt, sier hun til Romsdals Budstikke.Diskriminering.

Den fremadstormende dommeren er inne i sin fjerde sesong med FIFA-merke på brystet. Hun har dømt cupfinale, toppserie og en rekke internasjonale kamper.

Likevel opplever hun fortsatt forutinntatte holdninger fra fotballherrer som ikke liker at damene skal dømme.

– Det er fortsatt mange som reagerer når det kommer ei lita dame på 1,63 og skal bestemme over dem på fotballbanen. Før syntes jeg det var litt ekkelt med negative kommentarer, men nå svarer jeg bare med samme mynt og glimt i øyet, sier Christina.

Seinest sist helg mottok hun og søsteren Jeanett diskriminerende meldinger før finalen i Landsserien i håndball i Larvik.

– En av trenerne kom bort og spurte om det var damer som skulle dømme finalen. Det er ganske utrolig at enkelte fortsatt ikke aksepterer kvinnelige dommere i lagidretter, mener 29-åringen.Imponerte i Portugal.

Men FIFA har i hvert fall sansen for Christina Westrum Pedersen. Uttaket til U20-VM er et tydelig signal om at det internasjonale fotballforbundet ser på henne som en mulig internasjonal toppdommer på sikt.

– Jeg var på FIFA-samling i Portugal for en måned siden og dømte flere kamper i Algarve Cup. De internasjonale observatørene likte tydeligvis det de så. Mandag fikk jeg beskjed om VM, sier hun.

– Dommersjef Rune Pedersen sendte melding om at jeg måtte sjekke mailen min. Det var en svært gledelig beskjed, sier jenta som var fjerdedommer under A-VM i Finland i fjor.En måned i Tyskland.

Christina reiser til Düsseldorf 7. juli for fysiske og teoretiske tester. Mesterskapet starter 13. juli og finalen spilles 1. august.

– Vi skal være tilgjengelige for FIFA i hele perioden, så det blir nesten en måneds opphold uansett hvor mange kamper jeg får, forteller Christina som skal representere Norge sammen med veteranen Hege Steinlund.

I mellomtida blir det hard fysisk trening, og mange tøffe kamper for å finpusse formen.

– Kretsen har satt meg opp på to kamper i 2. divisjon menn før sommeren. Dette er den beste matchinga jeg kan få. Her er det alltid stor fart og mange utfordrende situasjoner, sier Christina som også dømte fem 2. divisjonskamper i fjor.

Til helga skal hun lede oppgjøret mellom Lillestrøm og Arna-Bjørnar i Toppserien. Neste internasjonale oppdrag er VM-kvaliken mellom Bulgaria og Skottland 19. juni.Fornøyd dommersjef.

Rune Pedersen er godt fornøyd med at Norge får to dommere i U20-VM.

– Dette er meget stort for våre dommere og NFF, og viser at det er gode muligheter for kvinnelige dommere som vil satse. Christina er en sterk dommer som har levert gode prestasjoner over tid, og fortjener virkelig denne muligheten, sier dommersjefen til fotball.no.