Historisk kveld for Finland – tidligere Molde-spiller klar for EM

For aller første gang skal Finland delta i et sluttspill i fotball etter at Liechtenstein ble slått 3-0 fredag kveld.

Til EM: Finlands Teemu Pukki (i midten) feirer ett av sine to mål mot Lichtenstein, sammen med lagkameratene Jasse Tuominen (venstre) og Paulus Arajuuri.  Foto: Martti Kainuleinen/Lehtikuva/AP/NTB Scanpix

Sport

Finnene har ventet og ventet på gjennombruddet, og fredag kveld gikk den finske hovedstaden av hengslene i glede over å se sitt fotballag ta seg til en internasjonal storturnering. Trener Markku Kanerva var glad og stolt.

– Det har vært et privilegium å få jobbe med disse spillerne og staben. Takk for all støtte, sa Kanerva til Viasat.

For selv om Italia allerede før fredagens kamper hadde vunnet gruppe J, er det nå ingen tvil:

Finland blir nummer to og kvalifiserer seg dermed til Europamesterskapet i fotball i 2020.

Tidligere Molde-spiller Joona Toivio spilte hele kampen i midtforsvaret til finnene.

Tidligere Molde-spiller Joona Toivio er sentral på det finske landslaget. Her fra kvalifiseringskampen mot Armenia i mars.  Foto: Hakob Berberyan/AP/NTB Scanpix

Rørt

Hjemme mot miniputten Liechtenstein hadde finnene få problemer.

BATE-spiller Jasse Tuominen satte inn 1-0 etter halvspilt 1. omgang. Stjernespiller Teemu Pukki dro seg inn i banen og skulle skyte, men skuddet ble blokkert.

Ballen havnet hos BATE-spissen som var iskald alene med Benjamin Buchel. Scoringen var hans første for Finland. Da gikk hjemmefansen av hengslene.

– Det er jo helt utrolig, det er til å bli helt rørt av, sa Pukki etter at hjemmefansen hadde stormet banen og feiret det historiske øyeblikket.

Etter timen fikk Finland straffe. Pukki var kontant, sendte målvakt Buchel en vei og ballen den andre, og scoret sitt åttende mål i EM-kvalifiseringen.

13 minutter senere satt den igjen for Pukki. Han ble spilt alene med keeper og dro av Buchel, før han bare skulle sette ballen i mål. På streken sto det en rødkledd spiller og stoppet det første forsøket, men på returen gikk ballen i mål.

Avgjort

3-0-seieren gjør at Finland nå har 18 poeng etter ni kamper. Armenia, som var nummer tre i gruppen før sitt oppgjør mot Hellas, tapte overraskende 0-1. Det gjør at Hellas er nummer tre foran Bosnia.

Med en kamp igjen er det ikke mulig at for verken Hellas (elleve poeng, en kamp igjen). Armenia (ti poeng, en kamp igjen) eller Bosnia (ti poeng, to kamper igjen) å ta igjen Finland (18 poeng, en kamp igjen).