– Jeg er innforstått med at det ikke blir noen konkurranser på meg i år, verken på bane eller i terrenget. Jeg har ikke fått lov til å løpe på lang tid, og i det siste har jeg heller ikke kunnet sykle eller bruke elipemaskina. Og da sier det seg selv at jeg ikke kan rekke noen konkurranser i år, sier 21- åringen fra Skåla.

Hadde vært sjuk lenge?

Det var under ei treningssamling i Sør-Afrika i januar at hun merket sjukdomsproblemene for alvor.

– Jeg var så sliten de siste dagene der, men presset meg på trening likevel. Jeg var helt utslått etterpå, men visste ikke da at jeg hadde hatt både borrelia (etter flåttbitt) og kyssesjuka – og sannsynligvis hadde hatt det ei stund. Det tok litt tid før det ble konstatert.

Feil behandling?

Hun begynte å trene igjen i mars, men så fikk hun problemer med akillessena i høyrebeinet, som ble hovent og smertefullt. Flere behandlinger hos fysioterapeut i Oslo hjalp ikke, snarere tvert imot. Skadestedet ble behandlet med nåler, og viste det seg i ettertid å være feil.

– Jeg fikk timer hos en annen fysioterapeut, som fant at jeg hadde en rift på langs i akillessena. Og som deretter behandlet skaden på en helt annen måte. Siden har jeg holdt det gående med styrke- og basistrening, men har altså ikke kunnet løpe eller trene kondisjon slik jeg er vant til.

Gjennombrudd med NM-gull

Live Solheimdal har levert sterke løpsresultater nasjonalt siden jenteklassene, både på bane og i terrengløp. For to år siden slo hun for alvor gjennom i seniorsammenheng med sølv på 5000 og gull på 10.000 meter i senior-NM på Askøy.

– NM-gullet var naturligvis stort for meg og brakte med seg så mange følelser. Jeg ble først tatt igjen en runde før mål, men klarte å slå om takten og ta ledelsen tilbake på sisterunden. Det var første gang jeg fikk til det, men på oppløpet var jeg egentlig tom for krefter og livredd for å bli tatt igjen. Jeg var kjempeglad samtidig, men mistet pusten etter målpassering og strigråt etterpå, minnes Live.

Setter terrenløpsgullet høyest

Under fjorårets bane-NM ble hun nummer fire på 5000-meteren og to på 10.000-meteren i Sandnes i august i fjor – etter å ha dratt feltet de 20 første av de 25 rundene i milløpet. I NM-terrengløpet (6 kilometer) i Vik i Sogn slo hun altså tilbake og ble klokket inn 40 sekunder før toeren Maria Sagnes Wågan – vinneren av 5000-meteren i Sandnes – etter et gjennomført sterkt løp.

– Jeg hadde trent veldig mye og løpt rundt 140 kilometer i uka i flere måneder før bane-NM, men ikke konkurrert, og det var vel det som gjorde meg usikker og nervøs der og da. Selv om forma burde være på topp. Men innstillinga var altså en helt annen før terrengløpet noen uker seinere, og alt jeg hadde bestemt for å gjøre klaffet i det løpet.

Hun setter gulløpet i terrengløps-NM høyest, også foran 10.000-meterseieren, av det hun har prestert og opplevd til nå.

– Jeg var i mitt livs beste form da, og jeg var illsint og revansjelysten etter bane-NM i Sandnes halvannen måned tidligere, da selvtilliten min var mye dårligere. Jeg kunne nesten ikke vente på å slå tilbake i terrengløpet, forteller Live.

Flytter hjem for en periode?

Live representerer osloklubben SK Vidar nå, men har trønderen Henrik Sandstad som trener – slik hun hadde i årene da hun gikk på skole i Steinkjer og representerte klubben der.

– Jeg har bodd i Oslo de siste årene, men vurderer å flytte hjem til Molde nå mens jeg trener meg opp igjen. Jeg savner imidlertid et treningsmiljø, noen gode treningskamerater, men det er ikke så lett å finne i Molde for tida. I SK Vidar var det også tynt med seniorer i løpergruppa, jeg må eventuelt trene med yngre jenter.

Gode nyheter

Under gårsdagens intervju forsikret Live oss at hun har «akseptert» skadesituasjonen og var innstilt på at hun neppe kunne begynne å løpe igjen før om to-tre måneder. Men ikke lenge etterpå sendte hun følgende melding: «Gode nyheter fra fysio. Sena har grodd og ser mye bedre ut. Kan begynne med tunge tåhev og allerede småjogge 10-15 minutter noen ganger fra neste uke!».

Men fortsatt snakker vi om konkurransepause resten av denne sesongen.

– Jeg skal komme godt forberedt tilbake neste sesong. Da skal jeg dra nytte av et år med solid basistrening og være sterkere og gjennomtrent. 2019 kan bli veldig bra.

Fighting face: Gjennombruddet i seniorsammenheng for Live Solheimdal da hun tok NM-gullet på 10.000 meter for to år siden, foran Runar Skrova Falk. Foto: NTB Scanpix
Rager høyest: Live selv setter fjorårets terrengløpsgull høyest på lista så langt. Foto: Kondis. no