Tidligere denne uka ble det klart at Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Isfjorden vinner Kondis’ gullsko for tolvte gang. Dette er åttende gang hun vinner gullskoen som seniorløper. Prisen går til årets beste norske langdistanseløpere i 2017.

Sondre Nordstad Moen vant på herresiden. Karoline Skauen og Jakob Ingebrigtsen vant gullskoen for de under 20 år.

Bronse i desember

Bjerkeli Grøvdal tok bronse i EM i terrengløp i desember. IK Tjalve-løperen kom til finale på 5000-meteren i friidretts-VM i London sist sommer, men sjukdom gjorde at 27-åringen måtte bryte løpet der. På 1500-meteren ble hun slått ut i forsøket.

I oktober ble hun kåret til månedens friidrettsutøver i Europa av det europeiske friidrettsforbundet.

– I en helt egen klasse

Det er styret i «Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett» som står bak kåringen. Slik står det i vurderingen:

«Karoline Bjerkeli Grøvdal er i en helt egen klasse blant de norske kvinnene. Hun har tre løp som gir skår over 95 prosent av verdensrekordnivå, og ingen andre norske kvinner klarte i 2017 å komme seg over 90 prosent. Høyest skår (95,91) gir 5000-meteren hennes i forsøket i VM i London der hun løp på 15.00,44. Det kvalifiserte henne for finalen, men i den løp hun med sjukdom i kroppen og brøt. Hytteplanmila-løpet på 31.25 gir nesten like høy skår, og det er også årets raskeste 10 km-tid i Europa. Et klart høydepunkt var Karolines tredje strake bronsemedalje fra EM i terrengløp. »

Mens Bjerkeli Grøvdal er ranket som nummer én blant de kvinnelige, norske langdistanseløperne i 2017, er Live Solheimdal fra Skåla ranket som nummer seks. Hun vant NM i terrengløp og tok sølv på 5000 meter i fjor.