Han henviste OL- og VM-vinner Stephen Kiprotich til annenplassen og slo mannen fra Uganda med 1.22 minutter. Suguru Osako fra Japan ble nummer tre.

Det er den raskeste maraton løpt av en ikke-afrikansk løper og han senket sin egen norske rekord med 4.19 minutter.

Trodde ikke det var mulig

– Jeg var sikker på at jeg kunne løpe på 2.07, og kanskje på en god 2.06. 2.05 hadde jeg ikke forventet, sa Moen til  det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) etter det historiske løpet.

Alt fungerte for langdistanseløperen denne dagen i Japan.

– Været var bra og fartsholderne gjorde en veldig god jobb. Jeg hadde mye energi igjen mot slutten av løpet, sa 26-åringen.

– Ufattelig fort

Ekspertene er svært imponert over tiden han fikk til i Japan.

– Det er eventyrlig bra. Han tar norsk og nordisk løping opp på et helt nytt nivå. Det er noen europeere som har prøvd seg på maraton, altså, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post til VG.

– Helt sykt. Det er ufattelig fort. Det viser at hardt arbeid over tid gir resultater. Sondre, som har hatt noen vanskelige år med skader og operasjoner, det er ingen andre jeg unner dette mer, sier den norske mellomdistanseløperen Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

Trønderen Moen hadde sin beste maraton fra tidligere med 2.10.07 satt i Hannover i sommer.

– Sannsynligvis det ypperste som har skjedd i norsk langdistanse. Vi har hatt mange gode løpere i Norge, men denne prestasjonen kan vi sette eneren bak. Selv dopede spanjoler og italienere har ikke løpt fortere. Det er rått, slår TV 2s Johan Kaggestad fast.