Molde: Denne uka er det norske sprintlandslaget for herrer på plass i Molde for å ha treningsleir. Dette er tredje gangen Arild Monsen har med seg et landslag til sin hjemby. I 2013 hadde han også med seg de norske sprinterne, og et par år tidligere hadde han med seg de svenske langrennsprofilene da han var landslagstrener der.

I Sochi i 2014 endte det med OL-gull til Ola Vigen Hattestad på sprinten. Fire og en halv måned tidligere hadde han hatt ei treningsuke i Molde. Monsen håper suksessoppskriften skal gi gull i OL i Pyeongchang til vinteren.

– Vi får håpe dette er en suksessoppskrift. Likevel er jo dette bare en liten periode i det store bildet. Vi har hatt litt sjukdom og skader på laget. Her har vi heldigvis vært fulltallig, sier Monsen til Romsdals Budstikke etter torsdagens treningsøkt.

– Må ha OL-medalje

Da trente landslagsgutta i rulleskiløypa på Skaret. Først gikk de en prolog, før de seks utøverne kjempet side om side i kvartfinale, semifinale og til slutt en finale – slik det ville vært dersom utøverne gikk en sprint i konkurranse.

Der viste supertalentet Johannes Høsflot Klæbo at han trolig er det aller største gullhåpet på sprint i OL. 20-åringen banket lagkameratene, og vant det ene heatet med hele seks sekunder ned til nummer to.

– Vi må jo ha medalje i sprinten, det er en naturlig ambisjon. Målet er selvsagt å vinne. Men det er små marginer i toppen, sier Monsen som foreløpig er godt fornøyd med hvordan sprintgutta ligger an et par måneder før verdenscupstart.

– Ja, det må jeg si. Det er bra nivå. Johannes er bra, det er ikke til å komme fra. Han var sterk i dag. Han er med på å skjerpe de andre, sier Monsen.

Superforhold

Han kunne ikke bedt om bedre forhold enn det laget har fått denne uka. Vinteren virker å være langt unna, og temperaturen har vært oppe i 20 varmegrader denne uka.

– Vi har vært heldige der. Det er tredje gangen jeg er her med landslag. Det har vært fint vær hver gang. Vi hadde fått gjennomført treningen uansett, men det er litt artigere å trene i shorts og T-skjorte, enn i seks grader og sludd. Det er ganske stor forskjell, forteller landslagstrener Monsen.

– Hva har dere gjort denne uka?

– Vi har brukt Moldemarka. Der skal vi på en lengre tur fredag morgen. Så har vi tatt to harde rulleskiøkter på Skaret, og vi skal to ganger rundt Fræna på rulleski. Så har vi også hatt en styrkeøkt. Det som er greit er at vi slipper å tenke så mye på logistikk og transport. Alt er veldig enkelt, sier Monsen som også er meget fornøyd med den nye rulleskiløypa på Skaret skisenter.

– Det er en kjempefin løype. Det som er overlegent bra, er at det er så bra bredde. At de har så mye asfalt på selve stadion er veldig gunstig. Da kan vi gå fire mann i bredden på skøyting. Det er bare noen få meter man kan gjøre det samme i Holmenkollen. Det er ingen som har slik bredde på rulleskiløype. Det er vanlig med knapt fire meter. Det er ofte litt utfordring når vi skal trene sprint i fristil. Da må vi ofte ut i trafikken igjen, sier han.

PS: Lørdag skal sprintlandslaget innom Skaret for å ha trening med utøvere fra MOI og andre lokale klubber.

Lang, lang rekke: Eirik Brandsdal leder an og drar med seg resten av sprintgutta. Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Solås Taugbøl er de andre utøverne på sprintlandslaget. Foto: ERIK BIRKELAND
Gulltro: Arild Monsen og sprintlandslagets mål er å ta gull i OL. I bakgrunnen står Johannes Høsflot Klæbo, det største gullhåpet. Foto: ERIK BIRKELAND