Fra Karoline var 12 til 20 år, var Terje Hole langdistanseløperens trener. Torsdag satte hun ny norsk rekord på «drømmemila» på Bislett med tida 4.26,23. I Diamond League-stevnet i Roma uka tidligere ble hun tredje norske kvinne noensinne til å løpe under 15 minutter på 5000 meter, noe som viser at 25-åringen er i kanonform om dagen.

– Det hun har gjort den siste tida er utrolig bra. Det er artig at hun lykkes når hun har lagt ned så mye tid og arbeid. Karoline har gjort mye riktig i treningsarbeidet. Hun har blitt raskere i avslutningene, noe vi så godt på Bislett. Det at hun har tapt tid på slutten har tidligere vært «akillesen» hennes, forteller hennes tidligere trener Terje Hole til Romsdals Budstikke.

Trente mye tidlig

I åtte år sørget han for Karoline Bjerkeli Grøvdals treningsopplegg, og de hadde sammen flere treningsøkter i uka.

– Det hun gjorde var at hun trente som en voksen allerede i ung alder. Allerede fra hun var 13-14 år trente vi systematisk. Det tror jeg har vært viktig i utviklingen hennes, og har kanskje vært nøkkelen til at hun har blitt så god som hun har blitt, mener Hole.

– Hvor stort er det for en norsk jente å hevde seg internasjonalt på langdistanseløp?

– Det er jo en verdensidrett. Det er utrolig mange som prøver å bli god. Det er lettere å bli god i vinteridretter for eksempel. Er man best i Norge, er man også best i verden, sier Hole.

Blir rørt

Hole innrømmer at han er litt ekstra stolt og glad over det Isfjorden-jenta presterer på friidrettsbanen om dagen, med tanke på alle timene de trente sammen.

– Ja, jeg blir litt rørt. Det hun gjorde i Roma var jo også veldig bra. Det er utrolig artig at hun nå lykkes og løper så fort som hun gjør. Nå har hun vært skadefri en god stund, som sikkert har vært viktig, sier Hole.

6. juli starter EM i friidrett i Amsterdam, hvor Bjerkeli Grøvdal sannsynligvis skal løpe både 5000 meter og 10.000 meter. Hole tror 25-åringen har gode muligheter for å reise hjem med edelt metall i bagasjen.

– Hun kan helt sikkert kjempe om medalje i EM. Men selv om hun har blitt bedre og spurte, er det fortsatt andre enn henne som har bedre avslutninger. Nå tror jeg imidlertid at hun slipper å stresse med å kvalifisere seg. Hun tar seg ganske sikkert greit videre fra kvaliken, som gjør at hun mye tidligere kan tenke på finalen, tror Hole.

– Hvor bra kan hun gjøre det i OL seinere i sommer?

– Det blir naturlig nok litt tøffere konkurranse i Rio. Nå håper jeg bare hun ikke blir med på alt av konkurranser framover, dersom hun skal være på topp i OL. Det er viktig at hun også får trent skikkelig og får lagt et godt grunnlag, sier Hole.

I de olympiske lekene i Rio de Janeiro i august skal Karoline Bjerkeli Grøvdal kun løpe 10.000 meter.