Jakter nytt NM-gull i Molde

Jørgen Graabak med gode og kalde minner fra sist besøk.

Kommer, kommer ikke: Jørgen Graabak (t.h.) avsluttet verdenscupsesongen sterkt og kommer til Skaret for å forsvare sine to NM-gull fra 2014. Kometen Jarl Magnus Riiber (t.v.) må stå over NM på grunn av skulderskaden han pådro seg i Lahti.   Foto: Vegard W. Grøtt, NTB/Scanpix

NM KOMBINERT 2016

Fredag 18. mars: 16.45: Hopp kombinert (én omgang). 18.30: Langrenn kombinert (5 km).

Lørdag 19. mars: 10.15: Hopp kombinert lagkonkurranse. 13.00: Langrenn teamsprint kombinert (to løpere, fem etapper hver à 1,5 km).

Parallelt med NM i kombinert er det norgescupfinale i hopp i Skarbakken lørdag 19. og søndag 20. mars, med rennstart kl. 13 lørdag og kl. 12 søndag

Sport

Jørgen Graabak er tilbake på Skaret i morgen, på jakt etter to nye NM-gull i kombinert – og kanskje feirer han med et iskaldt fjordbad også denne gangen?

24-åringen fra Byåsen vant både det individuelle rennet og lagkonkurransen – sammen med Magnus Moan og Jan Schmid, da NM ble arrangert på Skaret sist – for bare to år siden.

– Jeg gleder meg, jeg trives godt på Skaret. Og sist feiret jeg med et iskaldt bad i fjorden utenfor Seilet. Jeg tar gjerne en reprise på det, også, men da vil jeg ha med meg mange. Bare møt opp og bli med!

Sesongløft

Jørgen Graabak hadde mer å juble for i 2014-sesongen, som kjent. Da kom han til NM med to OL-gull fra Sotsji.

Nå kommer han til et nytt Skaret-NM som norsk bestemann i vinterens verdenscup. Med to individuelle førsteplasser, én andre- og to tredjeplasser endte han på fjerdeplass sammenlagt. Tyske Eric Frenzel vant og sikret seg krystallkula.

– Jeg er veldig fornøyd med avslutninga på sesongen. Jeg mistet hele sommeren og høsten på grunn av skade, og langrenns-formen var derfor dårlig i begynnelsen av sesongen. Men jeg har gått meg i form, sier Graabak – som vant verdenscupavslutninga i Schonach for to uker siden.

Han var også med på to lagseirer i vinter, én lagsprint (to løpere) og én lagkonkurranse (fire).

Noen NM-forfall

Graabak stiller i spissen for landslagsløperne i NM, men noen av toppene har meldt forfall.

– Jarl Magnus Riiber er ennå ikke konkurranseklar etter at han fikk skuldra ut av ledd i Lahti, og Håvard Klemetsen har fått rennforbud av sin lege. I tillegg har Magnus Krog god fraværsgrunn – hans samboer har fødselstermin denne helga. Det er de tre forfallene jeg vet om, forteller sportssjef Sverre Rotevatn til Romsdals Budstikke.

Jørgen Graabak forsikrer at det ikke er vanskelig å motivere seg til NM-rennene på tampen av sesongen:

– NM er alltid viktig, uansett tidspunkt. Dette blir sesongens siste betydningsfulle renn – etter dette blir det bare noen showrenn for min del.

– Inspirerende

 For NM-arrangør Molde og Omegn IF og for det lokale kombinertmiljøet betyr det mye å få et nytt mesterskap på Skaret.

– Det gir ekstra inspirasjon både til klubben og til lokale løpere. Det er utfordrende å bygge opp og holde i gang treningsmiljøene i kretsen vår. Det blir heller ikke lettere når snømangelen hemmer aktiviteten av og til, sier Evy Meisingseth, som er rennleder for NM-rennene på Skaret.

Hun er mor til to av de lovende kombinertløperne til MOI, Aleksander (16) og Andreas (15) Skoglund. De to brødrene skal konkurrere med seniorstjernene i helgas NM. Det samme skal lagkameraten Alexander Røshol Johnson (17) og Stordal-junioren Petter L. Skodjereite (18).

De to sistnevnte kombinerer skisatsing med skolegang ved NTG på Lillehammer, mens Aleksander Skoglund gjør det samme på skilinja til Heimdal vgs. Dit skal også lillebror Andreas etter planen til høsten.