Han er innflytter på det idylliske boligfeltet Bakneset i Vikebukt. Den tidligere regiondirektøren i Rema hadde flere valg da han skulle bygge seg nytt hus, både i byen og mer landlig. Valget falt på Vikebukt, der kommunen har etablert et byggefelt med flott utsikt over Romsdalsfjorden.

Kåre Flate er en av mange innflyttere som har valgt Vikebukt. Flere er på veg. Vestnes kommune er i full sving med å utvide boligfeltet på Bakneset med 20 nye tomter, en privat utbygger er i gang med å klargjøre et tilsvarende antall. Hva er årsaka til den store aktiviteten?

Ny tid med brua

– En viktig grunn er Tresfjordbrua, som har vært svært positiv for Vikebukt. Plutselig er Helland sentrum bare et kvarters sykkeltur eller noen minutters biltur unna, Vikebukt er blitt veldig sentralt. Når brua er nedbetalt, vil Vikebukt bli enda mer attraktiv som boligområde. Det flotte anlegget til Vike Båt og Bad med egen småbåthavn er også svært populært, sier Inge Bergum, leder i Vike Vel. Han er oppvokst i Tresfjord, og har bodd på Vike hele sitt voksne liv.

– Jeg opplever at det er veldig godt samhold her i bygda, idrettslaget heter da også Samhald, sier Inge Bergum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMHOLD: Inge Bergum (t.v.), Bjørg Gjermundnes og Arne Vike forteller om ei bygd med sterkt samhold. I bakgrunnen Bårdsplassen eldresenter og forsamlingslokale. Foto: OLAV SKJEGSTAD

Opp- og nedturer

Bjørg Gjermundnes har bodd hele livet på Vike. Hun har opplevd både oppturer og nedturer for bygda, som fra gammelt av var knutepunkt for transport til sjøs. Herfra gikk det rutebåt i privat regi til Molde før MRF kom inn i bildet. På det meste var det to kafeer, tre dagligvarebutikker og to bakeri på Vike. Så forsvant det ene etter det andre. Det var et tungt slag for Vikebukt da ferja til Molde ble lagt ned på 90-tallet. Hurtigbåten kompenserte for noe av dette, nå er også den vekk fra Vike.

Mobilisering for bygda

Da Vestnes kommunestyre vedtok å legge ned den nye barneskolen på Vike, kokte det skikkelig. Det var demonstrasjonstog og politikerne måtte gå spissrotgang forbi sinte vikinger inn til møtet på Vestnes. Men slaget var ikke tapt.

Det ble mobilisering for fortsatt drift i privat regi. Resultatet ble Vike friskule, som siden den gang har vært i full drift.

– Vedtaket om nedlegging av Vike skule var basert mer på politikk enn økonomi. Men sett i ettertid er etableringen av Vike friskule noe av det beste som har skjedd bygda. Det skapte en helt spesiell entusiasme, sier Arne Vike.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ORIGINALEN: Her er det første skolen på Vike, som er restaurert og flytta på dugnad Foto: OLAV SKJEGSTAD

Folk på Vike sto også på da Bårdsplassen eldresenter med fire leiligheter og forsamlingslokale ble oppført. Husmorlaget og helselaget var drivkraft, bygget ble satt opp i samarbeid med kommunen, som eier de fire leilighetene.

Impulser utenfra

Det er mye historie i Vikebukt, som har fått mange impulser utenfra. Gjermundnes er en viktig årsak til dette. Her har folk kommet og dratt. Hver høst gjennom 100 år har det kommet elever fra hele fylket for å gå på landbruksskolen, som nå er videregående skole. Dette er i dag den største arbeidsplassen i bygda.

Arbeid og elbil

Arne Vike er en av bedriftslederne som holdt ut lengst. Sammen med broren Oddmund drev han Arnodd fabrikker i over 50 år. I starten var dette en rein flaggfabrikk, seinere ble driften utvidet med profilerings- og reklameprodukter.

– Motivet vårt var å skape arbeidsplasser i bygda. På det meste hadde vi 15–16 ansatte. Nå har andre tatt over. Fremdeles er det noe aktivitet i bygget, der det jobber to personer, forteller Arne Vike.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BERGET SKOLEN: 17. mai-toget marsjerer ut fra Vike friskule, den første privatskolen i Vestnes. Foto: OLAV SKJEGSTAD

Vikebukt hadde også et større sagbruk med husproduksjon, det er borte. Arne Rypdal prøvde seg med privat meieridrift i liten skala på 50-tallet, men møtte motstand fra meierisamvirket og måtte gi opp. Antallet gardsbruk i drift er kraftig redusert her som ellers.

Dermed er det mange fra Vikebukt som pendler. De reiser til Molde, Vestnes, Tomrefjord og Sunnmøre. Tresfjordbrua gjør hverdagen mye enklere for pendlerne, ikke minst for alle dem som har kjøpt seg elbil. Og det er det mange som har gjort. Det er nå i overkant av 50 elbiler på området til postnummer 6392 Vikebukt, og i Vestnesrevyen ble elbiler omdøpt til Vikebiler.