– Dette gir glede som ikke kan måles i penger eller tid, sier fysioterapeut Margrete Ringdal, som startet innsamlingen.

– Av ei fikk jeg fem klemmer etter den første turen vi tok. Å høre henne fortelle de andre på avdelingen om turen hun akkurat hadde vært ute på, var helt fantastisk. Det er så lite som skal til, sier Margrete Ringdal, fysioterapeut i Rauma kommune. I midten av mai arrangerte hun offisiell åpning av to flotte elsykler som Rauma helsehus har fått i gave som følge av ulike spleiselag.

Gedigent spleiselag

Sykkelprosjektet startet ved at Ringdal var ute i lokalavisa og inviterte til spleiselag for elsykler etter at de hadde lånt en for testing. En elsykkel av denne typen koster rundt 60.000 kroner og pengene begynte straks å rulle inn. 40.000 kroner ble gitt av forskjellige privatpersoner. Så kom Grytten bygdekvinnelag med 23.000 kroner.

Hjerte og lungeforeningen, som skulle legges ned, hadde 60.000 de ønsket å gi og 46.000 kom fra Isfjorden helselag. Dette beløpet gikk til et spesielt treningsapparat for blant annet slagpasienter og til medisinsk utstyr.

Til åpningen av helsehuset kom også Rauma Energi på banen med en sykkel i gave.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLAR FOR AVGANG: Sofie får hjelm på før sin prøvetur. Magne til høyre. Foto: RAGNHILD BAKKE

– Jeg er så glad for at folk var så ivrige på å spleise og sponse, sier Ringdal, som blir rent rørt når hun får tilbakemeldinger fra eldre som har fått seg en luftetur.

– Ei sa at det måtte ha vært høyere makter som har ordnet dette. De er så takknemlige og jeg er så glad for at også eldre skal få oppleve mer meningsfullt enn bare å sitte inne, sier Ringdal

– Å få frisk luft bidrar til økt livskvalitet. Og med elsykkel kommer man nye lengre enn man ellers ville gjort, sier hun og ser for seg at pårørende eller frivillige kan sykle med beboerne helt til Isfjorden for å kjøpe en is eller opp langs Rauma elv.

Søker frivillige

Blant dem som skal sørge for et tilbud, er sanitetsforeningen i Rauma. Gunhild Dahle forteller at de ønsker å rekruttere flere frivillige som kan tenke seg å ta med de eldre på tur. Greta Hanset, nå avtroppet helse- og omsorgssjef i Rauma, sa under startskuddet for elsyklene at hun var både stolt og glad for arbeidet som var gjort.

– Det er beundringsverdig at det er et slikt engasjement i befolkningen, sier hun.

Det var flere som fikk en liten tur med vind i håret. Anne Marie Nygård har allerede tjuvstartet med en tur til Kammen en dag tidligere. Hun smiler like bredt i vinden også i dag.

– Veldig kjekt, er kommentaren, før hjelmen og hjulene skal testes av de neste i køen.