Det startet vel egentlig enda tidligere – i 1962 – men da i det små. Det var da det første uttaket ble gjort fra det som ble Hanset Sand AS i Vistdal. I dag er det en betydelig, kanskje den betydeligste, arbeidsplassen i bygda med åtte-ni årsverk, i tillegg til det de har på sjøen.

– Hvor mye omsettes det for i sandtaket?

– Her er det etter hvert blitt en betydelig inntekt for bygda. Arbeidsplassen gir en omsetning på nærmere 40 millioner kroner, forteller daglig leder Jan Erik Nerland som eier sandtaket sammen med Olaf Hanset.

Hanset er i utgangspunktet også grunneier, men det er det flere av.

Eier fraktebåt

– At omsetningen blir så stor er fordi vi også eier fraktebåten Hopsfjord, som har et mannskap på 10 personer. Sandbåten Hopsfjord eier vi sammen med et sandtak på Sunnmøre forteller Nerland.

Dermed blir det stor aktivitet og jevnere oppdrag for Hopsfjord.

Det blir fraktet ut 200.000 tonn fra Hanset Sand AS. Massen blir kjørt ned til fjorden der det er bygget en utskipningskai for grusmassen. Totalt går 98 prosent av sanden med båt ut fra bygda. Resten blir fraktet med bil, en stor del til Rauma.

– Hva med grunneierne får de noe for massene som blir fjernet?

– Å, ja sier Olaf Hanset og Jan Erik Nerland.

– Det genererte rundt 1,8 millioner kroner til grunneierne sist år som de får utbetalt.

– Det er ulike kvaliteter på massen?

– Ja, her er det alle typer. Fjell som blir sprengt blir ikke benyttet i betongindustrien, forklarer Nerland.

– Likevel her har vi masse sand i mange år framover, sier han, mens lastebilene går med grus ned til fjorden for å betjene både Romsdal, Nordmøre og Trøndelag.

– Dere har planert et stykke der det er tatt ut grusmasser ...

– Ja, vi tilbakefører og planerer med et jordlag der det er tatt ut grusmasser. Det ene stykket som nå nærmer seg å bli tilsådd er på 30 dekar, forteller Nerland. Han mener det er viktig å tilbakeføre områder til grunneierne.

30 DEKAR: Snart klart til å snart sås med grasfrø! Foto: Ottar Rydjord