Mens far og barna bor på nedsida mot sjøen, bor mor og bestemor Bodil på andre siden av vegen. Alle bor på heimgarden, som er en gammel husmannsplass fra Gjermundnes. Selve garden tilhører Hjelvika som er en del av Vågstranda.

Følelsen av å være grensetilfelle

– Vi har ikke blitt tilgodesett mye fra verken Rauma eller Vestnes, sannsynligvis fordi vi bor i utkanten av begge kommunene, sier Bård Olav Hjelvik, som i alle år har etterlyst både gatelys, gang- og sykkelveg ved den sterkt trafikkerte hovedfartsåra gjennom bygda.

Den engasjerte barnefaren forteller at familien har mest tilhørighet til Rauma kommune, sjøl om de bor i nabokommunen Vestnes. At de i alle år har hatt postadresse Vågstranda, tror han er av mer praktisk karakter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

6387 VÅGSTRANDA: Med bosted Vestnes, står far og barna på altanen med Hjelvika i bakgrunnen. Foto: Tormod Lien

Post fra Rauma og renovasjon til Vestnes

– Skole og idrett har bidratt sterkt til at identitet og tilhørighet knytter oss til Vågstranda. På grensa der vi bor, drar vi likevel nytte av begge kommunene, sjøl om det kun tar åtte minutt til Vestnes sentrum, nesten halvtimen kortere enn til kommunesenteret på Åndalsnes. Vi merker dragningen mot Vestnes sterkere etter Tresfjordbrua, sjøl om vi absolutt også har en fot i Rauma, sier Bård Olav, og legger humoristisk til at postbilen kommer fra Rauma, mens søppelbilen kommer fra Vestnes.

Friluftsliv og idrett

Bård Olav er engasjert som fotballtrener for jenter 13 år på Vågstranda. Sjøl spiller han i serien for Måndalen. Ellers har han vært lærer på Vike Montessoriskole siden oppstarten for 15 år siden. Før lærerskolen, var han vikarlærer på Vågstranda.

– Sammen med min lærerkollega Freddy Nikolaisen ved Innfjorden Friskole, har vi drevet sommeraktivitetsleir i Hjelvika siden 2001. Dette har vært en suksess i alle år, der deltakerne i aldersgruppa 6–14 år hovedsakelig kommer fra Åndalsnes til Vestnes. Vi forsøker å være mest mulig ute i naturen med variert friluftsliv og idrett, sier den sportslige barnefaren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERLEIR: Sjøaktivitet under fjorårets sommerleir i Hjelvika. Foto: Tormod Lien

Årets sommeraktivitetsleir går av stabelen i månedsskiftet juni/juli, med om lag 80 påmeldte deltakere fra begge kommunene, der Hjelvik I.L. står som arrangør.

Turisme og dyreliv

– På gården har vi både høner, sauer og kaniner, sier William, som har ansvaret for å gi alle dyra mat. I full konsentrasjon ved sin pc, forteller tredjeklassingen at han trives kjempebra på skolen på Vike, mens den fire år eldre søstera Eline har valgt skolen på Vågstranda.

– Trivsel og engasjement betyr mer enn hvilke kommune man tilhører, mener Bård Olav Hjelvik, som driver firmaet Hjelvik Fjordfiske, med utleie av hus og båter til turister.

FAN: William har Aston Villa FC som sitt favorittlag. Foto: Tormod Lien