– Raumarock er i gang både i sentrum av Åndalsnes og oppe i fjella. Hva betyr en slik festival for kommunen?

– Raumarock betyr mye for kommunen. Nå har de holdt på i 17 år, og har bare utviklet seg til å bli en bedre og bedre festival. Det står en profesjonell dugnadsgjeng bak, og jeg må benytte anledningen til å takke alle som hjelper til. De holder høg kvalitet, og er med på å sette Rauma på kartet. Og så er det jo veldig tøft med en rockefestival midt i sentrum.

– Hva med deg sjøl? Er du en raumarocker eller er det ikke din sjanger?

– En raumarocker er jeg så absolutt. Der er jeg trofast og har vært det helt siden oppstarten. Men om det alltid er min musikksmak som presenteres, er ikke sikkert. Jeg begynner nok å bli litt for gammel for noe av musikken. Nå har det nok endret seg litt de siste åra sjøl om det ligger i manus at det er en rockefestival. Jeg synes det har blitt litt breiere spekter av artister slik at det mer for alle.

– Raumarock er ikke den eneste festivalen som trekker folk til Rauma. Dere har også fjellfestival?

– Den ble faktisk arrangert for 20. gang i år, og det viser at vi har truffet noe her i Rauma med to festivaler som har holdt det gående så lenge. Fjellfestivalen passer godt inn i vår visjon, og er god reklame for kommunen. Det er ikke nok å reklamere med reint vann, skole og barnehage for å få folk hit. Det har de alle plasser i Norge. Disse arrangementene er veldig verdifulle i så måte.

– Du snakker om å få folk til Rauma. SSB spår at Rauma får størst nedgang i folketallet med minus 472 innbyggere i løpet av sju år. Hva tenker du om det?

– Det er en dyster spådom ja, helt klart. Vi hadde en lignende spådom tidlig på 2000 tallet, likevel har folketallet i kommunen vært stabilt, og til og med økt, de siste åra. Vi har hatt et fødselsunderskudd i flere år, men tilflytting til kommunen har berget oss. Det er én av grunnene til at vi har investert ganske tungt de siste åra for å gjøre oss attraktive. Det meste her henger sammen. Blir vi mer attraktive, så kommer det mer folk flyttende hit også unge som etablerer seg og får barn her. Vi må være flinke til å framsnakke Rauma.

– Hvilke tiltak har dere gjort for å motvirke den dystre spådommen?

– Vi har fått et urbant sentrum med gode kvaliteter både estetisk og funksjonelt. Det er mange attraktive tilbud på kultursida og i idretten. Dessuten har vi en stor frivillighet og dugnadsånd i hele kommunen. Det er det viktig å framheve. Det aller viktigste for oss er å ha et innhold, og ikke det bare er snakk. Romsdal AS ble dannet på grunn av dette – å få mer folk hit. Det er de som blant annet jobber med gondolen som skal opp. Reiselivet blir ei stor næring framover, og mye er på plass allerede i Rauma. Nå gjelder det å gjøre folk oppmerksomme på kommunen vår og få dem til å legge igjen penger her. Vi er i ferd med å utvide turistsesongen og har planer om å utvide overnattingstilbudet. Som sagt, mye er på plass, men vi må fortsette med jobben. Det viktig at utviklinga vi jobber med er bærekraftig og kvalitativ – ikke bare at alt skal vokse.

– Det ble nylig meldt at aldri har det vært så mye folk i fjellet i Norge. Kan det bli for mange?

– Vi har jo nok av fjell i kommunen, og er høgaktuelle for akkurat den problemstillingen. Mennesker er sosiale skapninger som helst vil gå der andre har gått før, slik er det bare. Det er bare å se hvor mange som går Romsdalseggen i løpet av året. Men med alle fjella vi har, mener jeg uansett at vi har kjempegod plass – og plass til mange flere – sjøl om det naturligvis er viktig å ta hensyn til naturen og miljøet.

– Det har vært en varm og fin sommer – og på Åndalsnes har den jammen vært varmest i landet?

– Ja, vi er best der også faktisk. 34,7 grader på Åndalsnes – det er ikke dårlig. Det er litt artig når det har vært så mye snakk om den varme sommeren på Østlandet og Sørlandet. Så kommer vi inn fra sidelinja og kupper hele greia. Nå kan det jo fortsatt bli varmere andre steder, men jeg er litt stolt av den, kjenner jeg.

– Hva gjør en slik sommer for og med folk?

– Det er mye mer liv ute sammenliknet med en kjølig og grå sommer – det er jo det første man legger merke til. Jeg har aldri sett så mye folk ute i sjøen og i elver i Rauma som i år. Godt vær er bra for helsa, men så må jeg si at det er godt med litt nedbør innimellom for dem som trenger det også. Tørken har ikke vært bra for alle.

– Nå er ikke du den mest berømte Mannen i Rauma. Hva skjer med Mannen i år?

– Nå er det ikke jeg som legger planer for verken Mannen eller været, men det blir «same procedure» som tidligere år. Det er lagt inn i årshjulet til kommunen som vanlig i september-oktober, nær sagt. Nå sies det at summen av nedbør er relativt stabilt fra år til år, så det kan bli mye regn utover høsten om det stemmer. Da får vi se hva som skjer. Det er ikke så mye vi får gjort med det uansett.

– Er det planlagt noen liknende tiltak som i fjor – med vannbomber og spyling inn i fjellet?

– Det er besluttet at det ikke blir noe ekstra vanning denne «sesongen». Det krever for mye både menneskelige og økonomiske ressurser. Det viste seg at mengden ble for liten til å utgjøre noe i fjor, og vi har ikke mulighet til å gjøre det noe større. Men det jeg kan gjøre, er å anbefale alle å besøke Mannen. Turen opp på fjellet er veldig fin og overkommelig for de aller fleste.