Noe av det mest spennende med å jobbe i et mediehus er de etiske debattene. Gjennom Vær varsom-plakaten, Tekstreklameplakaten, Redaktørplakaten, ytringsfriheten og andre lover og regler har vi en del hensyn å ta når vi skriver, tar bilder og publiserer. Det vi setter på trykk på papir og nett har som regel konsekvenser for folk, for bedrifter, organisasjoner og samfunn. Og da er det godt å jobbe i et hus der viktige problemstillinger drøftes.

I forrige uke var det ikke en av våre egne saker som skapte den mest høylytte debatten. Da var det nemlig full fyr på Sunnmøre der Sunnmørsposten hadde skrevet om konkursen i firmaet Savai Design. Overskriften var «Konkurs for fruene Riise i Ålesund». Det fikk Ålesunds ordfører til å se rødt på Facebook: «Fruene» Riise ?!! Unnskyld meg, Sunnmørsposten. Vi skriver 2018. Vi definerer ikke kvinner ut fra sine menn. Her er det to forretningskvinner med egne navn. Skjerpings!»

Ordfører Eva Vinje Aurdal fikk raskt støtte fra andre framtredende kvinner. Og Kjell Bjørn Vinje slo til med denne i kommentarfeltet: «Hey Sunnmørsposten! 1950-tallet ringte og ville ha kvinnesynet sitt tilbake ...». Samtidig var det mange på Facebook som mente at man begynner å bli lettkrenka når dette blir en stor sak. «Fruene Riise» er gift med hver sin fotballbror Riise, og de har begge tatt mennenes etternavn. Da må de kanskje akseptere at de blir kalt Riise-fruene når de begge skal omtales? Og har ikke bloggerne alminneliggjort det litt gammeldagse frue-begrepet? Vi har komikerfrue, fotballfrue, pilotfrue og den beste av alle: breddefotballfrue.

Det vi i media skriver, er holdningsskapende. Det gjelder oss i de redigerte mediene, og det gjelder bloggerne. Holdninger skapes på så mange områder, og i dette tilfellet gjelder det kvinnesyn. Når noen reagerer så kraftig som her, er det grunn til å tenke over det vi skriver. Vi ønsker jo at flere kvinner skal ta lederroller, vi ønsker et næringsliv og et samfunnsliv der kvinner og menn er likestilte på alle måter. I denne saka var det lett å bruke Riise-fruene, ettersom fotballgutta var mye mer kjente enn Savai Design. Og det er sikkert muntlig sjargong i Ålesund å omtale dem som konene eller fruene. Men vi har nå engang dette ansvaret, vi i media, når det gjelder holdningsskaping. Derfor håper jeg at vi hadde unngått en slik tittel hos oss.

Sjøl omtaler jeg av og til min kjære som «fruen». Slett ikke negativt ment. Men jeg tviler på om hun vil tituleres som «konstituert redaktør-frue».

God helg!