I 2006 skulle Di derre oppsummere karrieren med en samleplate. Vi som hadde fulgt med bandet fra den spede starten i 1990 var ikke akkurat fornøyd med hva som hadde fått plass på de 74 minuttene der Jo Nesbø og resten av bandet oppsummerte karrieren. For hvor var det blitt av de gode gamle sangene som hadde sine referanser fra Molde? Hvor var «’75»? Hvor var «Aure Frukt & Tobakk», Hvor var «Torgeirs vårsang»? Hvor var «Huset på Nes»? Lista var lang.

Så vi i Rbnett arrangerte avstemning. Hvilken låt er tidenes Di derre-låt? Det ble «’75». Og da Jo Nesbø ble konfrontert med at hjemmepublikum i Molde kåret flere låter foran de 18 som var med på «Di beste med Di derre» kom det kontant: «Oi, vi har et problem ...». Løsningen ble at Di derre og Romsdals Budstikke fikk produsert en bonusplate. Jeg tror det er eneste plate som er utgitt med eget passord. For å få plata gratis, måtte du nemlig kjøpe samleplata og samtidig bevise overfor plateselgerne på Dahls bokhandel at du kunne si ei setning som inneholdt «I», «fole» og «O-hoi». I dag er bonus-plata et samleobjekt.

Vi regner fortsatt Di derre som et moldeband. Og vi gleder oss veldig til den utsolgte utekonserten på Romsdalsmuseet. Musikerne vil ikke gjøre samme tabbe på nytt – at de glemmer å ta med de lokale låtene. Derfor arrangerer vi avstemning på Rbnett der det lokale publikummet kan komme med sine favoritter. Bandet lover å ta med de mest populære låtene.

Sjøl husker jeg at jeg laget reportasjer fra innspillingen av de to første albumene, «Den derre» og «Kvinner & Klær». Det vil si: det andre albumet måte bytte navn til «Jenter & sånn» på grunn av navnekollisjon med et ukeblad. Og jeg husker de første konsertene i Molde fra den gangen det fantes gode klubbscener i byen. Det kokte på Lucullus hver gang Di derre var på besøk. Siden har det blitt mange Di derre-fester på Raumarock, Moldejazz, Jugendfest, Eidsvåg og andre steder. For mange var nok likevel høydepunktet første gangen de spilte på cupfinaleshow i Oslo – med et Rockefeller fylt til randen av MFK-supportere.

Det kommer til å bli artig på Romsdalsmuseet – med mange gjesteartister og tidenes allsangfest. Jeg forlanger å høre «Huset på Nes». Jeg forventer å høre «’75» – og så hadde det vært fint å få «På andre siden av veien» og «Jeg kunne vært din kjole» – den siste gjerne med Romsdals Budstikkes egen sportsleder og husmusiker, Trond Hustad, som gjesteartist.

God nedtelling til Moldejazz – og god helg!