RAUMA: - Jeg kjenner at jeg er så stolt og glad for at vi har fått til dette, at det endelig blir, sier Ida Siem. Hun er søster til Christel Siem, tidligere fjellfestivalsjef, som døde av kreft i 2017. Det var denne driftige dama som i sin tid lanserte idéen om å gjøre noe for barn som strever eller har måtte streve med kreft på nært hold. 21. til 23. september samles disse på Lensmannsgarden i Innfjorden.

– Jeg er helt sikker på at Christel ville vært fornøyd med det vi nå har stelt i stand, sier Siem.

God arena

Mange rundt familien Siem jobber i fjellet og har hatt lyst til å bidra, forteller Heidi Leren som i likhet med Ida sitter i festivalstyret.

– Vi som mistet Christel har vært gjennom det tristeste av det triste og mange har spurt hva de kan gjøre. Det er det ikke alltid så lett å svare på. Men allerede da hun var sjuk snakket vi sammen om at folk kunne bidra på noe konkret som dette, forteller Siem.

– Jeg gleder meg til å møte andre sjøl for å dele erfaringer. Man har mye til felles når man har gått eller går rundt og er redd for å miste noen man er så glad i og det å være sammen ute er noe av det fineste man kan gjøre. Naturen er en god arena for å prate sammen, sier hun.

Begrensninger

Det har vært viktig å organisere det hele rundt barna.

– Barna blir ofte uskyldige ofre oppi dette, sier Jeanette Løkkevig fra Norsk fjellfestival. Hun var sjøl rammet av kreft for noen år siden.

– Det blir så mange begrensninger i familien når mor eller far blir sjuk, både når det gjelder det å ikke kunne ha besøk hjemme på grunna av det med hygiene og at man ikke orker noe som helst. Barna mine sier sjøl at det ikke er noen som skjønner hva de går gjennom om en ikke har vært gjennom noe sånt sjøl. Det er derfor jeg vil være med på å arrangere dette, sier hun.

Gratis for deltakerne

Foreløpig har det meldt seg ti familier fra hele distriktet, men et par familier har forbehold i forbindelse med behandling utover høsten. Kreftforeninga har vært med på å finne familier.

– Vi ha plass til i alle fall to familier til, opplyser styreleder Marianne Brevik.

– Det er helt gratis og vi synes opplegget er så bra at vi vil gjerne at det skal bli helt fullt, sier Siem.

Bred meny

Fredagskvelden starter med middag og bli kjent-opplegg, før det blir foredrag med Stein P. Aasheim om fangstfamilien.

– Han vil reflektere litt rundt dette med barn i naturen, forteller Leren. Lørdag er den store aktivitetsdagen, der deltakerne kan velge fra en meny. Her er det padling med SUP-brett, klatring på tindesenteret, fisketur, el-sykkeltur eller fjelltur med malerskrin. Om kvelden blir det middag og lesestund.

– Og så har vi Agnes, dattera til Christel med for å arrangere. Hun har kommet med en del innspill, så det blir både lørdagsgodt, tegnebord og film for de litt større barna, sier Siem.

Søndagen blir det fellestur med fiske og spikking.

Tredje «loppis» til helga

Til helga arrangeres det tredje loppemarkedet til inntekt for dette prosjektet. Turutstyr skal selges og auksjoneres bort. Vi fikk inn 50.000 på det første og 20.000 på det andre, så det er bare å røske ut av skapene de dagene som er igjen, oppfordrer damene. I forbindelse med premieutdelinga til Romsdalseggenløpet blir det også auksjon med noen av godbitene som har kommet inn.

Frikvarter

Ei helg er for kort tidsrom til å ta tak i de tyngste tema og det er bevisst ikke satt av tid til foredrag med helsepersonell. Arrangørene skal før leiren til familevernkontoret i Molde og få en brief om tema som kan komme opp og om reaksjoner og følelser som kan oppstå.

– Sjøl om helga kan romme alt mulig som kommer opp, skal dette skal først og fremst være ei gladhelg og et frikvarter fra alt alvoret, sier Siem.

– Vi gleder oss skikkelig!