MOLDE: Rykhus, som er varaordfører i Molde, reagerer sterkt på at Tønnesen i forrige uke gikk ut og sa at Nordmøre er langt bedre tjent med Romsdalsaksen enn Møreaksen, og at hun forventer at Fylkestinget vedtar ny utredning av Romsdalsaksen.

Ikke lojal

Samtidig har Møre og Romsdal Arbeiderparti med stort flertall vedtatt å si nei til Romsdalsaksen. Tønnesen kom med utspillet som leder av Kristiansund Arbeiderparti, men hun er også nestleder i fylkespartiet og sitter i partiets landsstyre.

Rykhus mener Tønnesen ikke kan sitte i disse posisjonene når hun går imot partiets vedtak i en så viktig sak.

– Tønnesen er nestleder i fylkespartiet og sitter i landsstyret. Da kan hun ikke komme med slike utspill. Det er illojalt mot partiet. Hun må være lojal mot de vedtak som blir gjort i partiet, hvis ikke kan hun ikke sitte i de posisjonene hun gjør.

Rykhus understreker at hun har ledelsen i Molde Ap med seg i sitt syn.

– Håpløst

Rykhus mener fogderistriden ligger bak utspillet fra Kristiansund.

– Dette utspillet har med Molde å gjøre. Det åpenbart fogderistriden som kommer til syne her. Og igjen blir det en ny diskusjon om omkamp. Vi greier jo ikke å stå sammen om noe. Det er helt håpløst.

– Blir det en ny omkamp om Møreaksen innad i Arbeiderpartiet nå?

– Nei. Det var stort flertall på fylkesårsmøte om å ikke utrede Romsdalsaksen, og det har ikke kommet noen nye moment som gjør at dette har endret seg.

– Ingen nytteverdi

I uttalelsen fra Kristiansund Ap, som Tønnesen altså har skrevet og signert, peker hun blant annet på at Møreaksen vil bety lange, undersjøiske tunneler med bompengekostnad. Som igjen vil bety at Nordmøre ikke får nytteverdi av den ferjefrie stamvegen. Meningsløst, mener Rykhus.

– Å hevde at Møreaksen ikke har nytteverdi og at Romsdalsaksen er bedre for næringslivet på Nordmøre er helt meningsløst. Hensikten med Møreaksen er å knytte sammen Molde og Ålesund, og Møreaksen har fått plass i Nasjonal Transportplan nettopp fordi det er dette som gir størst nytteverdi for samfunnet.

Trekker seg ikke

Berit Tønnesen tar kritikken fra Molde med ro.

– Det er ikke noe illojalt i dette hele tatt. At vi har ulike oppfatninger innad i partiet, det må vi bare akseptere. Jeg har ingen planer om å trekke meg. Vi står helt fritt i et demokratisk land til å ha forskjellige meninger, sier Tønnesen til Romsdals Budstikke.

Da saka var oppe på fylkesårsmøtet hadde ikke Tønnesen stemmerett, fordi hun sitter i fylkesledelsen.

– Jeg står sjølsagt fullt og helt på synet til Kristiansund Arbeiderparti, og ser ikke noe problem med det. Et vedtak står ikke lengre enn til et nytt vedtak blir fattet, det kan endre seg fra årsmøte til årsmøte, det er det mange eksempler på. Det er enormt mange meninger som er opptatt av at vi nå må få Romsdalsaksen, sier Tønnesen.

Ingen fogderistrid

Tønnesen avviser også at det er fogderistriden som ligger bak utspillet.

– Dette er slett ikke noe fogderi-spørsmål. Aksjonsgruppa for Romsdalsaksen kommer jo egentlig fra Molde. Det er enormt mange romsdalinger som er enig i at vi må utrede et alternativ som ikke er utredet godt nok tidligere. Det er fellesskapets penger vi snakker om, så det er sjølsagt helt betimelig å ha et engasjement uansett hvor man bor.

Mer for pengene

Tønnesen mener Romsdalsaksen vil gi mer for pengene.

– Hvis Romsdalsaksen blir en realitet kan vi få realisert Halsafjordsambandet og Todalsfjordsamabandet. Romsdalsakse- alternativet kan bygges etappevis, i motsetning til en tunnelløsning. Det vil gi oss mer for pengene.

Hun er heller ikke redd for at en utredning av Romsdalsaksen vil forsinke hele fjordkryssing-prosjektet.

– Det er skremselspropaganda fra dem som vil ha Møreaksen.

Berit Tønnesen har ingen planer om å trekke seg. Foto: Egil Torvik