MOLDE: Ungareren var saknet i ei alvorlig forsvinningssak i Molde i juni, da han dukket opp i Sør-Frankrike uka etter.

Først hadde 37-åringen status som fornærmet, men han ble seinere siktet for å ha iscenesatt sin egen forsvinning og fabrikkert bevis for å pådra et ektepar straffansvar i saka.

Forsøker å leve som normalt

Siktet ektepar i Molde avhørt – får reise på ferie

Enn så lenge er dette ekteparet fortsatt siktet for frihetsberøvelse av ham, og politiet vil ikke endre siktelsene så lenge de ikke har fått avhørt 37-åringen.

Kvinnens forsvarer, Roy Peder Kulblik, forteller at ekteparet har kommet tilbake fra den planlagte ferien de først ble forhindret fra tidlig i sommer.

– De lever nå et vanlig familieliv og forsøker å holde saka på avstand, men det er ikke så lett med en slik siktelse hengende over seg, sier Kulblik til Romsdals Budstikke.

– Kan reise tilbake frivillig

Kulblik ønsket tidligere en rask henleggelse av saka for sin klient, men opplyser at han har forstått at politiet først vil avhøre ungareren, som ennå sitter fengslet i Sør-Frankrike.

– Jeg stiller meg undrende til at han ikke kommer hit frivillig. Først da han var kun fornærmet i saka, men også som siktet har han all mulighet til å reise tilbake og få avhøret unnagjort, sier forsvarer Kulblik.

Frustrert over null framgang

Forsvarer Åge Gustad hadde mandag ennå ikke fått snakket med sin klient.

Advokaten har forsøkt å få kontakt med 37-åringen gjennom flere kanaler:

– Jeg har forsøkt på høgt og lavt nivå, men har ikke lyktes å komme igjennom. Jeg opplever at norsk politi sliter med det samme. Kanskje skjer det noe denne uka, sier han.

Gustad bekrefter at ungareren ikke har gitt samtykke til å godta en utlevering til Norge.

– Så vidt meg bekjent har han ikke det, nei. Da tar en utlevering mye lengre tid, sier han.

Venter på fransk byråkrati

Politiinspektør Knut Meek Corneliussen ved Politiet i Møre og Romsdal sier at politiet nå venter på det franske byråkratiet.

– Utleveringsbegjæringen behandles av den franske justisforvaltningen. Politiet i Molde forholder seg til franske myndigheter via justisdepartementet.

Per nå venter vi på det franske byråkratiet, sier Corneliussen.

Han vet ikke hvordan 37-åringen nå stiller seg til utlevering.

– Per nå har jeg ikke opplysninger om hvordan han stiller seg til utleveringsbegjæringen.