Aukra/Molde: I forrige uke omtalte Romsdals Budstikke at det går mot ei storlegevakt i molderegionen. Et eventuelt nytt legevaktdistriktet vil strekke seg fra Orten til Sunndalen, og omfatte 63.000 innbyggere. Tillitsvalgt for fastlegene i Molde, Oddrun Vingen, uttalte i en oppfølgingssak at fastlegene fryktet at lang reiseveg skulle føre til at alvorlig sjuke pasienter vegret seg for å ta kontakt. Vingen etterlyste et forsvarlig tilbud for dem som bor lengst unna. Bjørn Otterlei er fastlege i Aukra, og har i tillegg fagansvar for kommunens beredskap. Han er kritisk til planene om et nytt stordistrikt.

Rekker ikke tidsfristen

– Den aktuelle rapporten som det henvises til poengterer at 90 prosent av befolkningen ikke skal ha mer enn 40 minutters reiseveg til lokal legevakt. For Aukra kommune blir tallet svært lavt. Ingen på Gossen når legevaktmottaket i Molde innen 40 minutt, sjøl om Google Maps foreslår det, sier Otterlei, og legger til at ferjeavgangene er færre under legevaktas åpningstider.

– Om natta går det heller ikke ferje. Da vil ikke engang kravet til at 95 prosent av befolkningen skal nå legevaktmottaket innen 60 minutt være oppfylt. Erfaring viser også at øyboere har en langt større terskel for å kontakte legevakt, sier han.

Otterlei tror heller ikke beredskapsferja vil løse problemet, på grunn av mobiliseringstiden til ferja.

– Resultatet er at flere legevaktpasienter må transporteres med ambulanse, noe som vil svekke den lokale beredskapen. Enhver ambulansetransport medfører at Gossen er uten ambulanseberedskap i minimum 60 minutt, sier han.

Nøkkelspørsmål

Otterlei mener et nøkkelspørsmål ved utvidelse av legevaktområder er hvordan man skal håndtere samtidighetskonflikter.

– Hva skal man gjøre når flere hendelser skjer samtidig, og ressursene blir for lave? Ved for eksempel influensa og lokale epidemier hvor legeøkningen kan øke på kort varsel? Eller om vinteren når det blir glatt samtidig i alle kommunene, og det skjer flere fall og trafikkulykker? Rusrelaterte helseplager toppes natt til lørdag og søndag og kan også være svært ressurskrevende, sier han.

Otterlei forteller at det allerede nå oppleves samtidighetskonflikter på nødnettet til legevakt og ambulanse.

– Det har hendt flere ganger i løpet av 2018 at vi har vært uten ledige kanaler, og har blitt henvist til å kommunisere via vanlig mobiltelefon, sier han.

Sårbar teknologi

Legene i Aukra og Midsund har allerede tatt i bruk videokonsultasjoner gjennom et pilotprosjekt, og Otterlei har god erfaring med det fra offshore medisin, men beskriver det som sårbart.

– Jeg tror det blir et nyttig legeverktøy i framtida, men det er sårbart overfor strømbrudd eller datalinjefeil. Det har man hatt flere tilfeller av i 2018, sier han.

– Ekstremsport

Otterlei sjøl har nesten 1000 skift i norsk legevakt, og beskriver legevaktarbeid som allmennmedisinens «ekstrem- sport.»

–Legevaktarbeidet oppfattes som den mest krevende oppgaven i allmennmedisin. Det medfører stort ansvar og favner over hele helsespekteret. Fra alvorlig sjuke barn til sjuke heimeboende eldre som ikke kan komme seg utfor døra. Det omfatter småskader som legen sjøl kan sy, og store ulykker, akutt sjukdom og dødsfall. Legevaktlegen involveres også ved akutt alvorlig psykisk lidelse, sier han.

Otterlei beskriver det å delta i legevakt som et stort ansvar som krever robuste leger med brei kompetanse.

– Legene må tåle å stå i beredskapssituasjon i opptil 72 timer sammenhengende. Planene om et nytt stordistrikt for legevakt tar opp de største utfordringene som førstelinjetjenesten har. Det stilles større krav til legevaktleger enn tidligere. Samtidig som allmennmedisinen opplever det største legefrafallet siden fastlegeordningen ble innført i 2001, sier han.

– Ubesvarte spørsmål

Otterlei mener de viktigste spørsmålene politikerne må ta stilling til er hvordan man skal tilpasse seg de nye kravene.

– På Gossen har man store viktige næringsvirksomheter med døgndrift, som for eksempel Nyhamna. Vil man sentralisere legevakttilbudet, eller har man behov for lokale ressurser? Planen for et stordistrikt for interkommunal legevakt var på høring i 2017. Ingen av legene som svarte var positive til planene. Det gjenspeiler min oppfatning om at det fremdeles er mange viktige ubesvarte spørsmål som må klargjøres for ei beslutning om framsidas legevakt tas, sier han.