Kristiansund: Aukra-ordfører Berhard Riksfjord (Ap) er svært kritisk til at Kristiansund Ap nå krever en utreding av Romsdalsaksen.

– Nå har vi holdt på i over tretti år med utredninger. Alle utredninger er gjennomført, både den rødgrønne og den nåværende regjering og alle andre instanser og myndigheter har landet på Møreaksen. Skal vi holde på med stadig nye utredninger vil det aldri bli bygging. En ny utreding vil ta mange år, sier Riksfjord til Rbnett.

– Bedre tjent med Romsdalsaksen

Kristiansund Arbeiderparti mener Nordmøres næringsliv og bosetting blir langt bedre tjent med Romsdalsaksen. I et leserinnlegg på Rbnett skriver leder Berit Tønnesen i Kristiansund Ap at Romsdalsaksen gir «sterkere konkurransekraft, lavere investeringer og driftskostnad, hvilket gir mer penger til andre gode formål i M & R. Den representerer også langt bedre miljø og sikkerhet, kortere veg sammenliknet med Møreaksen, samt tryggere hverdag og kortere reisetider for reisende.» Lokallaget forventer nå at fylkestinget vedtar en fornyet utreding av Romsdalsaksen. «Kostnadene med utredningen bør finansieres av staten, noe det forventes at våre fylkespolitikere skal jobbe aktivt for å få til», heter det i innlegget.

På fylkesårsmøtet i Arbeiderpartiet tidligere i år gikk et stort flertall inn for å stå fast på Møreaksen. Kristiansund-partiet taler altså fylkesårsmøtet midt imot.

Riksfjord har lite til overs for utspillet

Det har Bernhard Riksfjord liten sans for.

– Det er ikke uvanlig å kreve flere utredninger når man er misunnelig eller av andre grunner er uenig i et vedtak. Men det er en øvelse jeg har lite til overs for. Vi kan ikke forvente at alle skal bli enige. Nå må vi komme i gang, sier Riksfjord. Han minner om all motstanden som i sin tid var om Atlanterhavsvegen.

– Da var det ikke måte på hvor ille den ville bli. Se på den nå. Folk står nærmest i kø for å bli fotografert der. Det samme vil skje med Møreaksen, sier Riksfjord.

Nedstemt på fylkesårsmøtet

Selv om Kristiansund Ap blåser enda mer liv i aksestriden er det imidlertid svært lite sannsynlig at lokalpartiet vil nå fram i fylkestinget. Partiets fylkestingsgruppe må følge vedtaket fra fylkesårsmøtet.

– Ethvert kommuneparti står fritt til å vedta annen politikk en det fylkesårsmøtet har vedtatt, men fylkestingsgruppa må forholde seg til vedtaket fra fylkesårsmøtet. Hvis Kristiansund skal vinne fram med dette så må de ta opp saka på et nytt fylkesårsmøte, sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen i Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal.

– Hvordan reager du på at Kristiansund så klart bryter med vedtaket på fylkesårsmøtet?

– Jeg vil ikke karakterisere det. Men det er ganske uvanlig at et kommuneparti legger seg opp i vegtraseer andre steder i fylket, sier Kjølmoen.

– Er du skuffet over lokalpartiet ditt Kristiansund?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Per Vidar K Kjølmoen og Berit Tønnesen på møtet der et forslag om å utrede Romsdalsaksen ble nedstemt.
Ordfører i Aukra kommune, Bernhard Riksfjord. Foto: ERIK BIRKELAND