FRÆNA: I 2011 startet Gamleskolens venner, underlagt Malmefjorden grendalag, opp Malmemarkedet i og rundt Malme gamle skole.

– Nå er det fire år siden forrige marked. Malmemarkedet er et gammeldags, intimt marked. Det blir flere utstillere med håndverk, lokal mat med mer i teltet. Blant annet har en lokal produsent laget drikken chaga av en sopp som kun vokser på bjørk. Det blir også salg av fersk fisk og potet. Kake følger selvsagt med, og det blir kaffe i svartkjel kokt på trestubbe, sier Anne Holen Helseth i arrangementsgruppa.

Stiller ut gamle bilder

Skolen ble restaurert på starten av 2000-tallet etter å ha stått til forfall siden 1960, da elevene tok i bruk «nye» Malme skole. Den gamle skolebygningen er fortsatt innredet som en skole, med benker og klasseromsrekvisitter fra gammeltida.

– Inne på skolen skal vi presentere gamle bilder og en smakebit av «Kvinner i hverdag og fest fra 1890 til 1950», en utstilling som kommer til Elnesvågen 8. september. Vi har funnet fram bilder fra de mange bedriftene i Malmefjorden som jobbet med sand, grustak og produksjon av murstein. Det er også mulig å stikke innom Jan Malme på nabogården. Han har et eget hus som er museum, sier Helseth.

Slaget i Malmefjorden

Ute, i det som forhåpentligvis blir godt vær, er det duket for action av ny og gammel dato.

– Møre Frie Vikingar kommer. De selger tradisjonsprodukter, lager artig stemning og det blir sikkert et og annet sverdslag. I tillegg skal Molde kampsportsenter ha en oppvisning, så her er det duket for både nyere og eldre kampsport, sier Helseth.

Ponniridning

Helseth lover at den femte utgaven av Malmemarkedet blir en flott opplevelse for alle generasjoner.

– Ute har vi ponniridning, man kan hilse på forskjellige gårdsdyr, og dyrlege Renate K. Visnes er tilgjengelig for spørsmål om kjæledyr. Konrad Nerland og Arne Lyngstad skal spille og fortelle gode historier fra klokka 12. Det pleier alltid å være god stemning og mye folk på Malmemarkedet, sier Helseth.

Møte med en annen tid

Det å bruke den gamle skolen, så den ikke bare står der, er viktig, mener Helseth.

– Vi ønsker å skape liv og røre på Malme gamle skole. Det er artig å arrangere dette markedet, sjøl om det er mye arbeid. Mange, både utenfra og innenfra bygda, kommer og blir ofte hele dagen, sier Helseth.

– Eldre og yngre setter pris på et møte med en annen tid. Barna synes det er kjekt med de gamle tingene. Det er ikke sånt man ser så mye av i dag. Historiene kommer lett når de eldre ser gjenstandene fra en svunnen tid, og mange artige historier blir fortalt rundt bordene, til glede for små og store, sier Helseth.

Ikke så ville

– Vikinglivet er en god hobby. Det å være til stede på Malmemarkedet med litt aktiviteter gjør vi for å vise at vikingene kanskje ikke var så ville og farlige som folk vil ha det til. Det var også handelsfolk, bønder og håndverkere blant vikingene, sier vestnesing Jarl Skafti Helgason i Møre Frie Vikingar.

HVA: Malmemarkedet

TID OG STED: Malme gamle skole, 25. august fra kl. 11