FRÆNA: – Da vi gikk i niende klasse traff vi ei som satt og grein på jentedoen. Hun fortalte at hun ble mobbet på skolen. Vi gikk til rektor og spurte om det var noe vi kunne gjøre for å bidra til å forhindre mobbing og forbedre skolemiljøet, sier Maria Husøy (19) fra Fosnavåg.

Fikk pris og laget film

Der startet Maria Husøy og Regine Sandhaugs (19) kamp mot mobbing. De begynte å holde foredrag, og fikk i 2014 Herøys PIR-pris for sitt engasjement. Pengene de fikk sammen med utmerkelsen brukte de til å lage filmen «Vær en hverdagshelt», som viser ulike mobbesituasjoner der personer står opp for og forsvarer den som blir mobbet. Mandag holdt jentene foredrag for de 45 ungdomsskoleelevene på Hustad og de 150 elevene på Eide ungdomsskole.

– Noe mobbing skjer i det skjulte. Det kan være himling med øynene, utestengelse. Noe er fysisk vold, knuffing. Og noe mobbing skjer på nett. Pass på hva dere skriver til andre. En kommentar kan henge i veldig lenge, sa Regine Sandhaug.

De små tegnene

Mobbing skjer på alle skoler, også på Hustad, sier rektor Anne Kristine Løseth, som inviterte jentene til skolen etter å ha hørt dem på en skolelederkonferanse i Ålesund.

– Hvorfor dette foredraget første skoledag?

– Dette er en ganske heftig start på det nye skoleåret, men Regine og Maria har et viktig budskap. Det finnes mobbing også på vår skole, og det er noe vi tar på alvor. Vi må hele tiden jobbe med dette temaet, sier Løseth.

– Hvordan gjør dere det?

– Vi har ART (trening i sosial kompetanse) og MOT, i tillegg til at vi skoleres i å forebygge, oppdage og håndtere mobbing gjennom «Skolenes innsatsteam mot mobbing». Når vi skal observere mobbing må vi tenke på en annen måte. Et eksempel: Hvis en gjeng står i ring kan det tilsynelatende se ut som om alle er inkludert. Men hvis vi ser nærmere etter kan vi kanskje se at en person ikke helt kommer inn i ringen rent fysisk. Da skal det ringe noen bjeller, sier Løseth.

Frykt for å bli mobba sjøl

Regine Sandhaug og Maria Husøy går i dag henholdsvis medieproduksjon og lærerutdanning ved Høgskolen i Volda. De oppfordret 10.-klassingene til å være hverdagshelter gjennom å gjøre det lille ekstra som gjør dagen litt bedre for en annen. Gjennom å se og ta vare på hverandre.

– Finn mot til å hjelpe noen som blir mobba. Noen lar være å gjøre noe fordi man er redd for å bli mobba sjøl, men dette handler ikke om å sladre, det handler om å hjelpe, sier Husøy.

– Det kan være vanskelig å forsvare andre foran en hel gjeng, men si fra til en lærer eller finn en annen måte å hjelpe. Spør den som mobbes om han eller hun vil være med deg i friminuttet. Det er ikke så mye som skal til, sier Sandhaug.

Tøff bak skjermen

At det kan være vanskelig å forsvare noen som mobbes, nikker Erlend Hagen (14) og Lea Sunde Aas (14) gjenkjennende til.

– Det er skummelt hvis det står mange folk rundt og ser på, sier Lea.

– Man må jobbe mot mobbing hele tiden, og det å forsvare noen er nok ikke alltid lett. Men det hjelper, sier Erlend.

– Sosiale medier brukes også til mobbing...?

– Det er «lettere» å si stygge ting på telefonen enn face to face. Mange blir tøffere bak en skjerm, sier Lea.