MOLDE: En mørk og regntung himmel åpner seg akkurat i det førsteklassingene ved Langmyra barneskole skal ønskes velkommen. Men heldigvis lyses skoleplassen opp av forventning og rosa, grønne, blå, røde og oransje regnjakker.

– Velkommen til Langmyra skole. Det er så utrolig hyggelig å se alle sammen her i dag. Sammen skal vi få fine år på Langmyra. Hos oss er mottoet «Et godt sted å være, et godt sted å lære,» og slik håper jeg det blir for dere også, sier rektor Margaret Mørk.

Som rektor har hun ønsket førsteklassinger velkommen i ti år, og i enda flere år som lærer.

– Men det er fremdeles noe helt spesielt med første skoledag. Både elever og lærere merker sommerfuglene i magen, sier hun.

For første gang

Sommerfuglene flyr også i magen til lærer Hanne Therese Hernborg. Hun har vært lærer i 18 år, men det er første gang hun skal ha førsteklasse.

– Det blir nesten litt første skoledag for meg også. Jeg våkna i natt og tenkte «jeg har sovet godt til nå!», så jeg er nok litt nervøs, sier hun.

Margaret Mørk roper opp navn etter navn. Én etter én kommer de fram. Noen med bestemte og sjølsikre skritt, andre mer nølende og forsiktige. Men alle møter Hannes blide ansikt og betryggende håndtrykk. På lang rekke følger de etter henne inn i det som skal bli deres nye klasserom. Hanne går igjennom ei liste på tavla hvor klassens ulike aktiviteter står oppført.

– I dag er det mandag, som er den første dagen i uka. Datoen er 20. august, og sjøl om det er kaldt ute, er det fremdeles sommer, forklarer hun.

– Det er kaldt fordi det regner ute! sier en gutt.

– Nå regner det kjempemasse, tilføyer en annen.

– Kjenner mange

Foreldre løper rundt pultene og forsøker å fange det obligatoriske «første skoledag»-bildet. Men det er ikke like lett når ivrige førsteklassinger skal fortelle det de gleder seg mest til å gjøre i friminuttet.

– Fotball! roper en gutt.

– Jeg liker også fotball, svarer han som sitter på pulten bak.

– Jeg også, sier ei jente.

Mens andre gleder seg mest til sykkelbana og turnstengene. På bakerste rad sitter Truls Maximilian og Victoria. Begge har fått nytt pennal og ny sekk til skolestart. I hvert fall nokså nytt.

– Pennalet mitt er ei uke gammelt. Så det er litt nytt, sier Truls Maximilian.

Han har gledet seg lenge til å begynne på skolen.

– Jeg kjenner nesten alle i klassen. Vi har gått i barnehage sammen, sier han.

Victoria viser fram en runding pakket inn i plast.

– Hva er dette? undrer hun. Etter litt betenkningstid kommer hun fram til svaret.

– Det er et viskelær! Det er helt nytt. Pennalhuset mitt er også nytt. Det er rosa med hund på, forteller hun. Pennalet er så nytt at prislappen fremdeles henger på. Victoria river den av.

– Så du hvor sterk jeg var? Truls Maximilan forteller at han også er sterk. Nesten like sterk som Tyrannosaurus Rex som brøler hissig fra lokket på pennalet hans.

– Litt spent

Helt fremst i klasserommet sitter Lucas André. Et nytt pennal med en drage kommer opp fra sekken, før nok en drage hentes opp. Denne gangen på en matboks. Til og med sekken har samme drage-motiv.

– Det er drager på alt! Det er helt nytt. Jeg var veldig spent før jeg skulle begynne på skolen, men jeg synes det er veldig kjekt. Jeg er mest fornøyd med den nye linjalen min, sier han.