Når det først heter klangfestival og man legger an til en «pretensiøs» konsert med en av de nasjonale kulturskatter, Haugtussa, er det en definitiv fordel at dette kan foregå i klangfulle Vågøy kirke.

Og at arrangøren velger formidlere og fortolkere fra øverste hylle gjør at vi som tilhørere får en musikkhistorisk fornemmelse av å være med på noe stort. Tusen takk!

Inn i romantikken

At det var «frentausa» Ann-Helene Moen som dro oss langt inn i romantikken og det sprudlende glade vesen til unge Veslemøy var spesielt gøy, slik på hjemmebane.

Mesterlig klokkereint, med et stort nærvær og med en mimikk som malte fram fargenyanser, dybde og varme. Hennes lokkesang inn i lokket på flygelet, der ressonanslyder fra strengene ble kastet tilbake som fra dyr og hulder imponerte og skapte en egen dimensjon.

Med alle undertoner

Og for de som har hatt Edvard Griegs kjente, symfoniske nasjonaltonene langt framme i bevisstheten kom dansende og lyriske små snutter som «Blaabærli», «Møte», «Killingdans» og «Ku-lok» med de glitrende musikerne Kåre Nordstoga og Atle Sponberg som briljante perler.

Både Nordstoga og Sponberg er høyt meritterte internasjonale musikere. Her viste Nordstoga sin eminens i akkompagnementet til både Moen og Sponberg, som på sin side trakterte sin fiolin fra 1700-tallet (!) både kraftfullt, touchy og med alle de undertoner Haugtussa har.

Fortellerstemmen

Edvard Hoems gode fortellerstemme førte den dramatiske historien fram, og Veslemøys rivninger mellom kjærlighet, tro, tvil, ondskap, godhet og sine synske egenskaper kom godt fram i de utvalgte diktene.

En artig vri; kirkerommet ble benyttet til fulle ved at Henning Sommerro med sitt trekkspill lot sang og toner ljome oppe fra galleriet. Som skulle illudere Blåhaugen, der den «andre verden» med tusser og troll var. Og tussete trollmystikk, det klarte Sommerro godt å skape fra sitt ståsted.

Dermed ble det en fragmentert, men flott konsert fra en overbevisende god kvintett, noe leder Hilde Brunsvik definitivt kan erklære som et glitrende punktum for Klangfestivalen 2018.

Edvard Hoem leser fra nasjonalverket Haugtussa. Foto: Ole foss
Leder for Klangfestivalen Hilde Brunsvik deler ut blomster til aktørene, og mottar selv takk for rikholdig festivalprogram. Foto: Ole foss