De er glad i stein i Eide. Og de bygger stein på stein. Eide er Nordens steinkommune nummer 1. Stiftelsen Steinløftet er et samarbeid mellom steinbedriftene, kommunen og Eide Næringsforum. De gjør steinkunst mer synlig i det offentlige rom. Et steinbra prosjekt som lørdag markerte avdukingen av den 15. steinskulpturen siden prosjektstarten i 2012.

Det vakre egget i sort granitt ble avduket rett etter at Postman Pat gikk av scenen under Eidedagene på lørdag. Det er den polske steinkunstneren Jan Serafin som har «lagt det store egget». Han avduket sin andre skulptur i steinprosjektet. Serafin har tette bånd til Eide og har jobbet i kommunen i en årrekke. Han har lagt ned et massivt arbeid med skulpturen som lørdag ble avdekket i Eide sentrum. Fra før av er det skulpturer fra Eide og helt ut til Vevang/Atlanterhavsvegen.

Nytt liv, ny tid

– Egget er et symbol på nytt liv, på ei ny tid. Det ligger i vannringene og ruger på en ny storkommune. Om kvelden er statuen vakkert opplyst. Jan er profesjonell til fingerspissene og har gjort en meget god jobb med «Egget». Her har det gått med mye tid. Vi er stolte av å kunne avdekke dette kunstverket. I stedet for blomster gir vi kunstneren ei fruktkurv med mye godt i. Sånn at han får energi til mer hardt arbeid med stein, sier ledere i stiftelsen Steinløftet, Torill Storvik Malmedal.

Den polske kunstneren kom med fly fra hjemlandet kvelden før avdukingen på Eide. Han var både stolt og rørt over omtalen, gaven og all applausen fra de frammøtte.