MOLDE: Det er gjennom datterselskapet Clean Energy Invest AS, hvor Norsk Mineral AS eier 94 prosent av aksjene, Steinsvik-familien er involvert i vannkraftprosjektet i Georgia.

Nedskrivningen medførte at den bokførte egenkapitalen i Norsk Mineral AS ble redusert fra 703 millioner kr i 2016 til 110 millioner kr i fjor. Egenkapitalandelen sank fra 85,9 prosent i 2016 til 33,7 prosent i fjor.

Norsk Mineral gikk fra et resultat før skatt på minus 20,2 millioner kr i 2016 til minus 594,8 millioner kr i fjor.

Norsk Mineral er overbygningen i Steinsvik-systemet, som består av en rekke ulike selskap innenfor industri, bergverk, eiendom og energi. Norsk Mineral AS eies 66,35 prosent av Hustadlitt AS, som igjen er eid av Sturla Steinsvik og hans tre døtre. Morud Minerals AS eier 33,65 prosent av aksjene i Norsk Mineral. Morud Minerals eies av etterkommerne til Sturla Steinsviks avdøde bror Kjell Steinsvik.

– Hva kan du si om bakgrunnen for nedskrivningen, konsernsjef Kyrre Olaf Johansen i Norsk Mineral AS?

– Styret i Norsk Mineral besluttet å skrive ned verdiene i Clean Energy Invest. Det betyr ikke at styret ikke tror det ligger verdier i selskapet, men styret ønsket å ligge på konservativ side. Bakgrunnen for nedskrivningen er kraftprisene i Tyrkia. Vi følger kraftprisene nøye både i Tyrkia og Georgia. og har tro på at de vil ha en positiv utvikling i årene som kommer. For Norsk Mineral er investeringen i Georgia en langsiktig investering i fornybar energi.

– Kan Norsk Mineral måtte ta ytterligere nedskrivninger?

– Med styrets beslutning er aksjene skrevet helt ned.

– Hva er det som har skjedd med vannkraftverket i Georgia?

– Kraftverket ble ferdigstilt på tid og innenfor kost. Dessverre opplevde anlegget noen ras i tunnelene som må repareres - og som i hovedsak er et forsikringsoppgjør.

– Det har versert forlydender om at kraftlinjene inn til kraftverket ikke er bygd?

– Kraftlinjene er ferdigstilt av georgiske myndigheter. Som sagt har vi opplevd noen ras i tunnelene som må repareres, og som i hovedsak er et forsikringsoppgjør, sier Kyrre Olaf Johansen.

Styret i Norsk Mineral sier i årsrapporten at det løpende vurderer videre deltakelse i prosjektet.

Åpen for reversering

I årsrapporten holder styret samtidig muligheten åpen for en reversering av nedskrivningen om forutsetningene skulle endre seg. Styret skriver: «Basert på beregninger som er gjort og usikkerhet i dagens situasjon i AGI er det administrasjonen og styret i Norsk Mineral sin vurdering at det må gjennomføres en nedskrivning. Utfallet av framtidig verdi for egenkapitalen er høyst usikker basert på informasjon tilgjengelig i dag. Vurderingen er gjort basert på forutsetninger på blant annet kraftprisutvikling i det lange løp og finansieringsstruktur. Norsk Mineral AS vil derfor foreta, basert på summen av dagens tilgjengelige informasjon, en nedskrivning av investeringen på 585 millioner. Dersom forutsetningene knyttet til denne vurderingen skulle endre seg i fremtiden, vil det gjøres en ny vurdering og potensielt reversere denne nedskrivningen».

Tre milliarder kr

Romsdals Budstikke omtalte i 2015 det store vannkraftverket til over tre milliarder kroner som da var under bygging, og hvor Norsk Mineral eier 40 prosent gjennom Clean Energy Invest AS.

Vannkraftverket var en av de aller største utenlandske investeringene som er gjort i Georgia. Om lag 1.300 mann jobbet under utbyggingen på vannkraftverket, som vil yte 186 megawatt. Planen er å levere kraft til både Georgia og nabolandet Tyrkia. Norsk Mineral eier som nevnt 94 prosent av Clean Energy Invest AS. Gründerne bak selskapet sitter med de resterende aksjene. Det er Clean Energy Invest som eier 40 prosent i vannkraftverket. Første gang. Sturla Steinsvik framholdt da at vannkraftverket i Georgia er en langsiktig satsing for Norsk Mineral.

– Dette er første gang vi virkelig går ut og satser utenlands. Vi arbeider for at våre investeringer skal skape grunnlag også for andre varige arbeidsplasser lokalt. Satsinga støtter også utviklinga av fornybar energi, sa Sturla Steinsvik.

Han viste til at vannkraftverket har blitt et veldig viktig prosjekt for den georgiske regjering, og har sterkt fokus fra myndighetene.

– Regjeringen må vise en utvikling i landet etter «Post Sovjet». Dette er et av prosjektene som vil være med og dra opp standarden. Vi er veldig velkomne, og blir mottatt med røde løpere og hjelp. Den georgiske regjeringens håp er å bedre levestandarden år for år, sa Sturla Steinsvik.

– Vi er langsiktige

I dag gjentar Sturla Steinsvik, som har vært sterkt engasjert i kraftutbygging, at de er langsiktige.

– Dette er for oss en langsiktig meningsfylt investering i post Sovjet-staten Georgia, som er en kristen enklave mellom forskjellige regimer. Vi tenkte det var viktig å utvikle vannkraft og fornybar energi der i mange sammenhenger, sier Sturla Steinsvik i dag.