Etter at MFK vant 3-0 mot Hibernian FC på Aker stadion torsdag kveld, var det duket for playoff og minimum to nye kamper i Europa. Et par timer seinere ble det klart at Molde møter storklubben Zenit St. Petersburg, etter at de smått sensasjonelt snudde 0-4-tapet fra forrige runde til hele 8-1 hjemme mot Dinamo Minsk.

Må ha visum

Første playoff-kamp skjer i St. Petersburg kommende torsdag klokka 19 lokal tid, det vil si klokka 18 norsk tid. Mange supportere ønsker å følge MFK ut i Europa, men denne gangen kan det bli vanskelig. Det innser også MFK-ledelsen.

– I utgangspunktet er det samme opplegget som vi har hatt tidligere denne sommeren. Men problemstillingen denne gangen er at man må ha visum. Dersom man ikke har ordnet visum enda, så vil det trolig være for seint å få det nå, sier administrerende direktør i MFK, Øystein Neerland, til Romsdals Budstikke.

– Det er svært kjedelig at det er slik, men vi rår ikke over russiske myndigheters rutiner på dette området.

Tar mange dager

– Vi har fått beskjed at det normalt tar 5-7 dager å få et turistvisum, forteller Neerland.

– Tidslinja mellom avklaringen på hvem vi skulle møte og fram til vi drar, inneholder egentlig bare to arbeidsdager, så da blir det veldig vanskelig å få til dette dersom du ikke har visum fra før. Det er en veldig spesiell situasjon.

– Hvordan løser dere dette på egne vegne?

– For å være sikker på at vi skulle komme oss bort med laget, trenere og støtteapparat, måtte vi søke lenge før vi visste om vi gikk videre og hvem vi potensielt skulle møte. Hvis vi skulle møte laget fra Minsk, så kunne vi tilbudt plasser på flyet til supportere, for der trenger du ikke visum.

Slik er reglene

sidene til den russiske ambassaden i Norge, opplyses blant annet følgende om visum:

«Gebyret for å behandle søknad om visum for både norske statsborgere og EU-borgere beløper seg til NOK 315 (EUR 35) dersom behandlingstiden er 4-10 arbeidsdager. Hastevisum kan utstedes i løpet av 1-3 arbeidsdager mot et gebyr på NOK 630 (EUR 70).»

Det står også at «Søkeren kan bli kalt inn til et intervju. Konsulatavdeling forbeholder seg retten til å stille spørsmål om personlige, økonomiske, forretnings- eller bedriftsmessige forhold samt om søkerens næringslivspartnere, slektninger og kontakter i Russland».

Det opplyses også at visumgebyret må betales uavhengig av om visum blir innvilget eller avslått.

Jobber med å booke fly

– Kan det for MFK-supportere som allerede har gyldig visum være mulig å bli med på flyet sammen med dere?

– Det vil være en mulighet, men vi har fortsatt ikke fått booket et fly, så vi vet ikke hvor stort dette eventuelt blir. Sånn har det vært foran hver kamp, vi booker ikke fly før vi vet at vi er videre. Det har vært krevende, men det har gått bra så langt. Mest sannsynlig får vi booket et fly med noen og førti seter.

– Har dere noen plan B?

– Vi har også sjekket det å ta rutefly fra Molde onsdag morgen, og det går an å komme seg til St. Petersburg på rundt åtte timer. Retur på fredag, og ankomst om kvelden. Det kan være en backup hvis vi ikke får ordnet med eget fly. Men dette vil ikke være den beste oppladingen med tanke på kampen hjemme mot Ranheim på søndag.

RB dekker kampen

Det er flere internettsider som lover visum til Russland i ekspressfart mot et gebyr. Et Finland-basert firma som kaller seg Rustravel Oy Ltd. opplyser for eksempel på sine hjemmesider at de har 16 års erfaring med turisme og kan ordne russisk visum raskt og trygt. De skriver at for å få et turistvisum til Russland i ekspressfart (1-2 dager) skal de ha 249 euro per stykk. Romsdals Budstikke understreker at vi ikke kjenner til seriøsiteten i dette firmaet.

Hele fredag har Romsdals Budstikke jobbet med å få visum til reporterne som følger MFK i Europa, men har ennå ikke fått noen garantier på at dette går i orden.

– Vi dekker kampen uansett, men akkurat nå vet vi ikke eksakt hvordan det skjer, sier ansvarlig redaktør Øyvind Brunvoll.

Romsdals Budstikke kjenner per i dag ikke til om kampen vises på tv eller gjennom strømming på nett. 1FM og Rbnett vil dekke den med lyd og tekstoppdateringer, dersom visumsøknadene går i orden.