MOLDE: Det sier foreldrene til seks skolebarn i Istadlia, i bygda Istad innerst i Molde kommune.

De forteller om en vanskelig prosess med å sikre barna skoleskyss fra påstigningssteder som både er trygge for barna, som passer for busselskapet og som blir godkjent av Møre og Romsdal fylkeskommune.

– Det har vært slik i flere år. Vi har sjøl valgt å bosette oss her, men vi har den samme retten til skoleskyss som andre innbyggere i Molde kommune. Det har ikke alltid virket sånn, sier mødrene Trude Midthaug og Solrun Istad til Romsdals Budstikke.

Fikk ønsket oppfylt – i ett år

Ifølge foreldrene fungerte skoleskyssen svært godt forrige skoleår, da Midthaug med sin 1.-klassing fikk innvilget at bussen kjørte innom gata de bor i, Istadlia, for å plukke opp alle barna på en snuplass.

– Jeg fikk først avslag da også, men da ordningen kom i gang, var den kjempebra. Om vinteren var det godt brøytet. Det var greit for busselskapet også, som bare trengte å starte 5 minutt før på ruta, forteller hun.

Reduserte SFO

Vissheten om at ungene alene kom seg trygt heim, gjorde at flere foreldre reduserte skolefritidsordningen (SFO).

– Snuplassen var en oversiktlig og god oppsamlingsplass her i Istadlia. Det fungerte utmerket, og vi reduserte derfor SFO-tilbudet til sønnen vår for kommende skoleår, forteller Stine Røstberg.

Torsdag hadde flere av foreldrene ennå ikke mottatt svar på søknaden om skoleskyss. Skolen starter mandag.

– Svaret påvirker hvor mye SFO man melder seg på. Det hadde dessuten vært greit å få gått opp ruta med barna, om stoppet skal flyttes, sier de.

Flytter busstoppet

Fordi det i 2018/2019 ikke er 1.-klassinger blant barna lenger, blir ikke avstanden til holdeplass vurdert like strengt.

Foreldrene ble derfor rådet til å søke skyss basert på «farlig eller særlig vanskelig skoleveg» (se fakta).

– Vi søkte om å beholde busstoppet fra i fjor, slik at den kjører bortom Istadlia, men fylkeskommunen vil at skal samles i et vegkryss uten busstopp, forteller mødrene.

– Greier fint å gå, men

Det nye stoppet er foreslått lenger unna det gamle, i krysset Istadlivegen og Langholvegen.

For noen av barna to kilometer fra heimen.

– Poenget er ikke at ungene må gå et lengre stykke. Det lever vi fint med. Men det er noe annet å gå til et trygt busstopp enn det er å gå til et utrygt vegkryss for å vente på bussen, understreker foreldrene.

Frykter trafikk og isete veg

Solrun Istad kaller stoppet i vegkrysset «uansvarlig»:

– Vi lurer på hvor godt kjent saksbehandlerne er her inne, når de foreslår noe sånt.

Ifølge foreldregruppa kan bussen her ikke kjøre ut av veg bana, og får ikke skjermet påstigningen. I tillegg ligger det i en nedoverbakke, med bekker i området, som kan gi ekstra glatt vegbane vinterstid.

– Ungene tuller og knuffer litt rundt, som unger gjør. Da gjør det meg utrygg å vite at de står så nær en trafikkert veg. Det er jevnlig tungtrafikk til og fra gårdene. Det er 60-sone her, men den overholdes dessverre ikke alltid, sier Istad.

Vil trolig klage

Fylkeskommunens svar på søknaden var fortsatt i posten torsdag, men de bekrefter avslaget (se egen sak) på å beholde det gamle stoppet i busslomma et år til.

Både Røstberg, Midthaug og Istad synes saksbehandlingen har tatt lang tid.

– Jeg har søkt skyss for flere barn før, og har fått vite at jeg både har søkt for tidlig på året, da klasselistene ikke er klare, og for seint på året, forteller Midthaug.

Da Romsdals Budstikke får bekreftet det nye busstoppet fra fylkeskommunen for henne, sier Midthaug at hun trolig vil påklage vedtaket.

– Jeg søkte i mai. Hadde jeg fått svar tidligere, kunne jeg kanskje ha rukket å få behandlet klagen til skolestart. Nå er kanskje toget gått for dette skoleåret, sier hun.