TOMREFJORD: Den nye båten er et ekspedisjonscruise-fartøy som skal leveres til det tyske rederiet Hapag-Lloyd Cruises. Skroget er bygd i Romania, Langsten står for all utrustning.

Verftet har et tett leveringsprogram, skipet skal være klart til levering allerede i første kvartal 2019, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Akselvoll til Romsdals Budstikke.

Rekordstor ordremasse

Ordreboka til Vard Langsten er sprekkfull, aldri har det vært så mange og store ordrer i boka. Det neste cruisefartøyet skal leveres mot slutten av 2019. Hapag-Lloyd Cruises har kontrahert tre ekspedisjonscruise-fartøy for levering fra Tomrefjord, det siste av disse skal overleveres i 4. kvartal 2021.

Milliardbeløp

I tillegg til dette kommer kjempeordren på tre kystvaktskip til en samlet verdi av over fem milliarder kroner. Verdien på kontrakten med Hapag-Lloyd Cruises blir ikke opplyst, forteller Hege Akselvoll.

Men med tre 139 meter lange cruiseskip bygd for å tåle arktiske forhold, er det også her snakk om milliardbeløp.

Akkurat nå jobbes det med ferdigstilling av en tråler til Shetland, som skal leveres i månedsskiftet september/oktober. På denne båten er også stålarbeidet gjort i Norge, fra skrog til ferdig utrustet båt.

Stor optimisme

For Tomrefjord betyr alle kontraktene til Langsten stor optimisme. Verftet har i dag rundt 200 fast ansatte og har lyst ut flere ledige stillinger. I tillegg vil hundrevis av leiearbeidere finne vegen til Tomrefjord, dette er folk fra flere land. Til sammen vil 1000 personer stille på jobb på Langsten i løpet av et lite halvår.

Bygger nye boligrigger

For å skaffe disse tak over hodet, blir overnattingskapasitet ved boliganlegget på Trohaugen utvidet fra 200 til 600 sengeplasser. Her er arbeidet med å sette opp flere boligrigger i full gang, det vil være fullført i løpet av høsten.

– I løpet av 14 dager vil det komme nye folk hit for å jobbe. Deretter øker det på utover høsten, sier Hege Akselvoll.

– Hvordan klarer ei lita bygd som Tomrefjord å ta imot så mange på en god måte?

– Det går veldig bra. Vi er vant til folk fra alle deler av verden her, vi har også hatt topper med hundrevis av leiearbeidere tidligere. I tillegg til de nye boligriggene på Trohaugen er det også noen som vil bo privat. Flere med ledige husrom har tatt kontakt med oss. Stemningen i bygda er preget av optimisme, forteller Hege Akselvoll.

Det 139 meter lange cruiseskipet fyller godt opp i flytedokken på Vard Langsten. Foto: Olav Skjegstad
Kommunikasjonsdirektør Hege Akselvoll i Vard kan fortelle om full ordrebok og stor optimisme ved verftet i Tomrefjord. Foto: Olav Skjegstad