Gaustad: Hvor skal vi begynne? Hvordan skal man beskrive prosjektet som fant sted på Løken gård på Gaustad tirsdag og onsdag? En «gåseflyfilm» med et budsjett på ganske mange millioner euro, en spillefilm med eventyrpreg som kommer ut på kinoer verden rundt en gang i 2019.

Ambisjonen er at minst ti millioner skal kjøpe kinobillett og se filmen som har arbeidstittelen «Gi meg vinger». De kommer til å få se mange minutter med fantastiske bilder fra Gaustad og Atlanterhavsvegen, både fra lufta og fra bakken.

Vi starter med grunneieren og gardbrukeren på Løken gård, Geir Magne Berg. Han slapp med glede det franske filmteamet til på sin «location» nede ved Kornstadfjorden, tre kilometer i luftlinje fra Atlanterhavsvegen. Nøyaktig stedet som filmteamet hadde lett etter. Som bestilt.

Action i hverdagen

– Det kom en liten fortropp her og banket på døra. De hadde sett seg ut jordet mitt helt nede ved fjorden som base for både gjess, mannskap, biler, bur og helikopter. Jeg sa med glede velkommen hit. Dette liker vi. Action i hverdagen! Det er et helt unikt filmprosjekt, der fuglene spiller en veldig viktig rolle. De lystrer sin eier, som også flyr mikrosjøflyet. Han kaller dem opp med en slags fløyte eller trompet. Så flyr de formasjon sammen. Et utrolig spesielt syn, sier Geir Magne Berg.

Elliot Matthews fra England er en av innspillingslederne. Det var han som fant fram til Løken gård på Gaustad. Onsdag var den store innspillingsdagen.

– Her er vi til sammen 12 personer i sving. Filmen spilles inn i to «uniter». I Frankrike og i Norge. Det er i Frankrike vi bruker flest skuespillere. Her har vi vært oppe i 80 personer under innspillingene. I Norge filmer vi mest uten skuespillere. Gaustad er siste stopp i Norge. Før det var vi i Geiranger. Og mye i Nord-Norge, i områdene rundt Tromsø.

Jakter ikoniske steder

– Vi er på jakt etter ikoniske steder der vi kan slippe løs gjessene og de flyr etter sin eier i mikroflyet. Det fant vi her. Det blir fantastiske bilder. Det kan ikke bli noe annet, sier Matthews.

Det er den verdenskjente franske filmregissøren Nicolas Vanier (56) som er hjernen bak gåseflyfilmen. Ingredienser er dyr, fugler, natur og skuespillere, som mikses sammen til eventyrfilmer av dimensjoner. Eksempler på det er «Wolf» og «The Last Trapper».

– Vanier velger seg alltid ut svært avanserte og risikable prosjekt og lokasjoner. Han går aldri den letteste veg og spiller inn en film gatelangs i Paris. Teknologisk er også filmene ekstremt avanserte. Det blir spektakulært, rett og slett, sier Elliot Matthews.

Bonde Geir Magne Berg gleder seg til å se filmen på kino. Den blir vist også her i landet, får Romsdals Budstikke opplyst. – Det er utrolig med denne Atlanterhavsvegen, altså. Den har slik en magisk tiltrekkingskraft. Det er derfor filmfolkene valgte dette stedet. For oss er det bare stas. Veldig hyggelig bekjentskap, sier Berg.

Takker grunneieren

Eierne av gjessene og pilot i mikrosjøflyet, Christian Moullec, er strålende fornøyd med Gaustad som lokasjon. Han takker grunneieren for samarbeidet. Christian kler seg ut i en spesiell kostyme før han flyr avsted, med en stor flokk spesialtrente gjess bak seg i lufta. Helt vilt, egentlig.

Spillefilmen kommer til å få en lengde på rundt 100 minutt. De har filmet fem uker i Norge og to måneder i Frankrike. Potensialet er stort i Europa og ikke minst i Japan og andre deler av Asia, der de elsker denne typen filmer. Trolig vil bildene fra Gaustad og Atlanterhavsvegen oppta rundt 20 minutter av filmen, får vi opplyst.