MOLDE: Tirsdag omtalte Romsdals Budstikke at det går mot en storlegevakt i molderegionen. Noe som kan innebære at området vil omfatte 63.000 innbyggere fra Orten til Sunndalen. Nye og strengere kompetansekrav hos legevaktleger er grunnen til at stadig flere kommuner søker sammen i legevaktsamarbeid.

Frykter terskelen kan bli høg

Tillitsvalgt for fastlegene i Molde, Oddrun Vingen, frykter at et stort legevaktdistrikt kan føre til at dem som bor lengst unna ikke oppsøker hjelp.

– Det er fremdeles ingenting som er bestemt, og saka er til utredning. Men fastlegene i Molde er bekymret for at et stort legevaktdistrikt med lang distanse kan føre til at dem som bor lengst unna ikke oppsøker hjelp, mes de som bor nært kanskje kommer litt for ofte med plager fastlegen kan ta seg av på dagtid, sier hun.

Vingen forteller at de allerede har sett tendenser til at folk ikke oppsøker hjelp.

– Det har hendt at pasienter med brystsmerter og symptomer på hjerteinfarkt har ment at turen til legevakta har vært for lang, sier hun.

Forsvarlig tilbud

Vingen forteller at fastlegene er opptatt av at tilbudet skal være forsvarlig for alle pasienter.

– Ikke alle kommer seg til legevakta på egenhånd. I tillegg til lang avstand, er man kanskje også avhengig av båt for å komme seg til fastlandet. Det er dette som opptar fastlegene. Pasientene i et mulig utvidet legevaktdisitrikt må ha mulighet til å komme seg til legevakta. Vi må ha et forsvarlig tilbud til dem som bor lengst unna, sier hun.

– Svært viktig

Det opptar også kommuneoverlege, Cato Innerdal.

– Det er svært viktig at alle får et godt og forsvarlig legevakttilbud. Dette er også årsaka til at samtlige av våre nabokommuner, og Sunndal, henvendte seg til Molde kommune med tanke på et eventuelt samarbeid. Kommunene opplever nå en begrenset tilgang på legeressurser og utfordringer med nye lovkrav til legevakttjenesten, sier Innerdal, og legger til at Molde derfor har gjort et omfattende arbeid for å se hvilke utfordringer kommunen står overfor med et så stort legevaktdsdistrikt.

– Vi ser også på om det reelt sett er mulig, og hvordan det eventuelt skal organiseres, sier han.

– Hvordan skal det sikres at alle fra innerst til ytterst får et fullverdig tilbud?

– I rapporten som er sendt til kommunene peker vi på en rekke tiltak som vil være nødvendig for at et slikt legevaktsamarbeid skal være mulig. Rapporten vil være et utgangspunkt for den videre prosessen som må skje, både samlet og i hver enkelt kommune. Det vil være svært viktig at «alle» blir involvert i denne prosessen, sier han.

Utfordring

– Hva om det skulle oppstå to akutte hendelser i to ytterpunkt av distriktet?

– Man må ta høgde for samtidighetskonflikter. For sjøl om videokonsultasjoner kan være et av flere hjelpemidler, vil det ikke løse alt. Jeg tror i praksis at videokonsultasjoner vil gi et bedre tilbud til henvendelsene som i dag «løses» per telefon. En stor andel av de henvendelser som i dag ikke kan løses per telefon, vil nok også i framtida kreve en fysisk legeundersøkelse. Og da blir lang reiseveg en utfordring. Enten for legen som må dra ut, eller for pasienten som må reise til legevakta, sier han.

– Legene skal involveres

– Vil et stort legevaktsdistrikt minke arbeidspresset for fastlegene?

– Knapphet på legeressurser for kommunene og høgt arbeidspress på fastlegene er mange av utfordringene i dette arbeidet. Dersom en så stor legevakt skal være mulig, vil et av tiltakene være fast ansatte legevaktleger. Samtidig vil en så stor legevakt, med lange reiseavstander og muligheter for samtidighetskonflikter, kreve økt bemanning, sier Innerdal, og legger til at legene skal involveres i prosessen.

– I Molde skal vi ha et møte med representanter for legene i slutten av august, hvor vi skal se på hvordan denne prosessen skal tas videre. Vi skal også sikre at legene med sin kompetanse og erfaring involveres skikkelig, sier han.

Kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal og tillitsvalgt for fastlegene, Oddrun Vingen. Foto: bjørn brunvoll