FRÆNA: – Det har alltid vært lett å komme inn på «blå linje», men nå har interessen plutselig eksplodert. Pengene ligger i havet, og noen søker nok til linja på grunn av det økonomiske, ikke bare på grunn av interesse, sier Simon Rødal (16) fra Fræna.

Drømmer om fiskeryrket

Simon, Theo og Marius er blant de 24 elevene som neste uke starter på Fræna vgs blå naturbrukslinje, som har fiske og havbruk i sentrum. For de tre gutta har drømmen om fiskeryrket ligget og vaket i mange år, og de er svært glade over å ha kommet inn. Det var nemlig ingen selvfølge, all den tid rekordmange 78 elever kastet inn en søknad og håpte på napp.

Stigende interesse

Rektor Arne Tjelle ved Fræna vgs forteller at skolen har hatt naturbrukslinje i rundt ti år, og at søkertallene har vært stigende gjennom disse åra.

– I år har vi rekordmange søkere og lang venteliste. 78 søkte på de 24 plassene. I fjor var det rundt 60 søkere, sier Tjelle.

– Hva tror du økningen skyldes?

– Ungdommen i dag er opptatt av det som skjer i samfunnet, og snapper fort opp strømningene i næringslivet. Det har vært mye offentlig fokus på at havbruk er framtidsretta, og at det vil erstatte oljenæringa. Havet er en fornybar ressurs hvis vi greier å ta vare på den, og det ligger enorme ressurser under overflata, sier Tjelle.

Har fått et bedre rykte

At jobbmulighetene er mange og spennende ligger også bak den rekordstore søknadsbunken, tror rektoren.

– De unge ser at her er det en næring i vekst der det også er gode lønnsbetingelser og karrieremuligheter, sier Tjelle.

Kontaktlærer Tore Leren på naturbrukslinja tror økningen også kan skyldes politikernes satsing på havbruk i en tid hvor oljen er på nedtur.

– Fisker- og havbruksyrket har fått et bedre rykte. Ungdommen ser at det er noe å satse på, sier Leren.

På «sjynå» fra de var små

Simon, Theo og Marius har sine røtter fra Bjørnsund, og har alltid vært sterkt knytta til havet. Familiene har fortsatt hus på hver sin del av Bjørnsund: Marius på Hammerøya, Simon på Nordre, Theo på Søre. Siden de var små har de blitt tatt med ut på «sjynå» for å fiske. Drømmen er å få jobb på en stor fiskebåt.

– Og så skal jeg ha en sjark sjøl. Det er ganske gode friperioder når man jobber på fiskebåt, sier Theo, som også har vært på Lofotfiske.

– Jeg har vært med pappa to ganger. Det var en fin opplevelse å få kjenne hvordan det er å jobbe på sjark, sier Theo.

Båtførerprøven

I fjor tok trioen et ukeskurs som endte med båtførerprøven på Bjørnsund, noe som kommer nyttig med framover. Så har da også gutta egen båt.

– Jeg har alltid hatt båt. Det begynte vel med en to-hester. Nå har jeg en med atten hester, men jeg har planer om å kjøpe noe større, sier Simon, som sammen med Theo i sommer har hatt sommerjobb på fiskemottaket O. Skarsbø på Harøysund.

I fjor jobbet også Marius på fiskemottaket.

Venteliste på flere linjer

Rektor Arne Tjelle forteller at samtlige klasser er fulle, og at de har venteliste på restaurant- og matfag, på teknikk og industriell produksjon, helse- og oppvekstfag i tillegg til naturbrukslinja. Det er også en mindre venteliste på studiespesi-

alisering.