OSLO/MOLDE: Mens mediene brukte helga til å finne ut mer rundt Per Sandbergs reise til Iran, brukte Harald Tom Nesvik (52) helga til å forberede seg på å ta over som fiskeriminister.

– Mange trodde du hadde tatt farvel med politikken på toppnivå da du ikke stilte til gjenvalg i fjor høst?

– Det trodde jeg også. Men så snudde det. Får du tilbud om å bli statsråd, har du etter min mening ikke lov å si nei, sier Nesvik.

– Når kom forespørselen om å bli fiskeriminister?

– Fredag ettermiddag, 10. august. Jeg snakket først med partilederen min, Siv Jensen. Etterpå ringte statsminister Erna Solberg.

Harald Nesvik har sittet 20 år på Stortinget som folkevalgt fra Møre og Romsdal. Foran valget i 2017 takket han nei til gjenvalg.

– Hva fristet deg inn i topp-politikken igjen?

– Blir man spurt om å bidra i regjeringa, sier man ja. Så enkelt er det. Fiskeri er et fagfelt jeg har levd og åndet for siden jeg var ferdig på skolen. Jeg studerte ved Møre og Romsdal fiskeritekniske høgskole, og har vært med på å skrive lærebok for fiskeindustrien. Boka er visstnok fortsatt i salg i bokhandelen, humrer Nesvik.

– Så du at exiten kom for partifellen din, Per Sandberg, som fiskeriminister?

– Jeg ser det som skjer i media og hvordan det utvikler seg. Saka du viser til, kunne fått alle mulige utfall. Det er alt jeg vil si om den.

– Hva skiller deg og Per Sandberg som politikere?

– En meter i høyde og noen kilo. Politikken ligger fast hos oss begge. Som personer kan vi sikkert framstå som ulike, men jeg tror vi har egenskaper som er like, for eksempel at vi er uredd og direkte i stilen. Det skal ikke være tvil om hva jeg mener i konkrete saker. Hvis folk ikke forstår hva du mener, bør du heller ikke si noe, sier Harald Tom Nesvik.

– Sandberg ga deg et kyss på kinnet da han ønsket deg lykke til. Hvordan oppfattet du det?

– Per og jeg er veldig gode venner. Det har vi vært siden 1987. Vi har campert mye sammen og hatt mange gode samtaler. Det var nok et litt følelsesmessig øyeblikk for Per da han ønsket meg lykke til. Jeg tror han var fornøyd med at når noen skulle ta over etter ham, så ble det jeg.

– Du har erfaring som parlamentarisk leder for Frp i fire år. Vet du hva du går til som statsråd?

– Nei, det har jeg ingen tro på at jeg vet. Ting foregår i et mye høyere tempo når du er statsråd enn i Stortinget. Det er ikke sånn at jeg sitter og finner på løsninger i fiskeripolitikken sjøl. Jeg har mange dyktige folk i departementet og i rådgiverkorpset. Og så er regjeringa et kollegium, med regjeringserklæringen som plattform for politikken. Min jobb blir å lede og ha siste ordet i saker som angår mitt ansvarsområde, sier Harald Nesvik.

– Du kommer fra jobben som kommunikasjonssjef i brønnbåtrederiet Sølvtrans. I fiskerinæringen ser noen på deg som oppdrettsnæringens mann. Stemmer det?

– Nei, det er helt feil. Jeg har ingen bindinger til noen del av bransjen, sjøl om jeg har skaffet meg erfaring fra deler av næringa. Jeg har snakket fiskeripolitikk med folk fra hele landet i mange år. Jeg skal være hele fiskeri- og havbruksnæringens mann.

– I fiskeripolitikken tegnes det ofte et skille mellom Nord-Norges interesser og resten av landet. Hvordan skal du som fiskeriminister fra Møre og Romsdal håndtere det?

– I mange år har det vært spilt opp ei konfliktlinje nord-sør. Det er veldig trist. Jeg skal være fiskeriminister for hele landet. Møre og Romsdal har ikke hatt fiskeriministeren siden Hans Myklebust (Sp) var statsråd fra 1965 til 1968.

– Nå har Møre og Romsdal både landbruks- og matministeren og fiskeriministeren. Vil folk i dette fylket merke det?

– At vi er to statsråder fra Møre og Romsdal innebærer at Møre og Romsdal vises i regjering. Vi er en del av regjeringskollegiet, og skal ivareta hele landet, men det sier seg sjøl at det ikke er dumt for et fylke å ha beslutningstakere i regjeringa, sier Harald Nesvik.

– Er planene om å bli ordfører i Ålesund kommune lagt vekk?

– Når du er statsråd, er du statsråd, og vet ikke hvor lenge du blir sittende. Det er vanskelig å skulle kombinere statsrådsposten med lokalpolitikk. Vi får ta en diskusjon om dette temaet med en del personer, sier Harald Tom Nesvik.

Den nye fiskeriministeren er matglad. På favorittmenyen står naturligvis fisk.

– Favorittretten er klippfisk. Og sjøkreps, med hvitløk og chili, smør og olje, focaccia-brød og aioli. Ett minutt på grillen, så kan retten nytes. Snadder, sier den nye fiskeriministeren.