MOLDE: Molde kommune skal i løpet av august få vite om utvidet legevaktsamarbeid blir pilot eller ei. Håpet er godt, siden det kun er tre søkere.

Status som pilot vil gi flere muligheter, sier helsesjef Henning Fosse i Molde.

Videokonsultasjon med lege

Med store avstander i utvidet legevakt (se hovedsak), planlegger Molde for eksempel å ta i bruk mer ny teknologi. Blant annet skal legevaktlege kunne bli sittende i Molde og undersøke pasienter langt unna via video. Det er aktuelt når lokal legevakt ikke har lege på vakt, men annet helsepersonell.

Roy Skarshaug, leder i Molde legevakt, opplyser at instrument for flere typer undersøkelser skal kunne overføre data direkte til vaktlegen:

– Stetoskop kan sende hjertelyden direkte til legen, det samme gjelder bilder fra kamera som undersøker et øre, for eksempel, sier han. Og:

– Disse teknologiske mulighetene kan gjøre det enklere å avklare problemstillinger som i dag håndteres per telefon. Samtidig er det viktig å si at fjerndiagnostikk har en iboende usikkerhet og derfor aldri kan erstatte en personlig undersøkelse i samme rom.

Hvis Molde blir pilot, vil departementet bidra med penger og veiledning, så løsningene for utvidet legevaktsamarbeid kan bli lettere å gjennomføre.