MOLDE: Nye og strengere krav til kompetanse hos legevaktleger er grunnen til at stadig flere kommuner søker sammen i større legevaktsamarbeid. Særlig mindre kommuner har utfordringer med å dekke alle døgnets timer med legevakt fordelt på noen få leger.

Siden fristen for de nye kompetansekrava er utsatt to år, til mai 2020, har kommunene fått bedre tid til å finne løsninger.

– Status nå er at kommunene i løpet av høsten skal avgjøre om de ønsker å slutte seg til Molde interkommunale legevakt eller ikke, sier Henning Fosse, helsesjef i Molde.

Rauma og Sunndal gir utfordring

Arbeidet med å utvide Molde interkommunale legevakt (MILK) har pågått en stund. Et viktig steg på vegen var en utredning som ble ferdig i vår.

Den konkluderer med at Midsund, Aukra og / eller Gjemnes kan inkluderes i samarbeidet uten særlig større belastning.

Hva gjelder de indre kommunene som har henvendt seg, Rauma og Sunndal, konkluderer utredningen med store utfordringer hvis de inkluderes. Årsaka er at de lange avstandene vil skape ulike utfordringer.

Å ta med alle kommunene inkludert Rauma og Sunndal kan ifølge utredningen gjøres forsvarlig, men vil «ha en vesentlig negativ innvirkning på legevakttilbudet som tilbys ...»

Innbyggerne, særlig i Rauma og Sunndal, får lengre reiseveg til legevakt. Det kan skape usikkerhet hos folk og øke terskelen for å oppsøke legevakt. Det kan ha «potensielt alvorlige konsekvenser», står det i rapporten.

Og for vaktlegenes del: «Å være legevaktlege i et så stort distrikt skaper usikkerhet. Dels gjennom stadige vurderinger om lege skal dra på sykebesøk, dels gjennom «press» på å avklare henvendelser telefonisk.»

I tillegg vil et så stort distrikt belaste ambulansekapasiteten, påpeker rapporten.

Vil legge til rette for alle

Til tross for utfordringene, sier helsesjef Henning Fosse dette:

– Vi er innstilt på å legge til rette for en legevakt som favner dem som ber om det.

Gjemnes har sagt nei

Så langt har kun Gjemnes sagt nei, mens signalene fra de øvrige er fortsatt interesse for å bli med i storlegevakta. Hvis alle kommunestyrene gjør vedtak som støtter dette, vil åtte kommuner omfattes av Molde interkommunale legevakt.

Vaktområdet vil i så fall, uten Gjemnes, dekke 63.000 innbyggere i Molde, Fræna, Eide og Nesset, samt Aukra, Midsund, Rauma og Sunndal.

Distriktet vil omfatte en firedel av fylkets innbyggere, og ha fire ferjesamband, bruer og over- og undersjøiske tunneler.

Vil gjøre flere tiltak

Hvis Sunndal og / eller Rauma blir med, kreves flere tiltak for at et så stort legevaktdistrikt skal være forsvarlig.

– For det første må det deler av døgnet og noen timer på helg være lokal legevakt for de to kommunene. Når de ikke er bemannet med lege, må annet helsepersonell – sjukepleier eller ambulansearbeider – være tilgjengelig for hjelp med undersøkelse og kontakt med vaktlege, sier Fosse. Og:

– Vi vil også ta i bruk teknologiske løsninger som gjør at legevaktlegen i Molde kan gjøre undersøkelser via video. Det er imidlertid viktig å understreke at dette ikke kan erstatte undersøkelser ansikt til ansikt. (Se egen sak.)

– Forsvarlig tilbud

– Legevaktlegene har uttalt seg negativt om så stort vaktdistrikt?

– Vi skal snakke med legeforeningen igjen snart. Men vi mener vi har skissert et tilbud som er forsvarlig for å dekke de indre kommunene. Men det forutsetter styrking av tjenestene for å få det til, sier Fosse.