Om lag 20 personer gir alt de har på Lubbenes kunstgrasbane. Det har gått drøye sju måneder siden fritidstilbudet Fire (uttales som det engelske ordet for ild) etablerte seg i Molde. Nå møter medlemmene til fotballtrening hver tirsdag.

– Fire er et aktivitetstilbud for alle som måtte trenge det, forteller Wenche Slemmelid-Olsen.

Slemmelid-Olsen er utviklingsleder og en av grunnleggerne av Fire – Stiftelsen Ett skritt videre. Sammen med samarbeidspartner og faglig leder Terje Støland har hun kommet fra Trondheim på besøk til avdelingen i Molde.

Små skritt

Fire kom til Molde i desember 2017. På heimesida til Fire beskrives tilbudet slik: «et rusfritt fritidstilbud til alle som trenger og ønsker et trygt miljø. Du er velkommen som medlem uansett tro, etnisitet og kjønn.»

– Her mikser vi folk sammen i trygge omgivelser. Noen kommer hit fordi de ønsker et lavterskel treningstilbud, andre kommer rett og slett fordi de trenger et trygt sted å være, forteller Slemmelid-Olsen.

Stiftelsen Ett skritt videre har som visjon å hjelpe dem som kanskje trenger det litt ekstra på vegen.

– Et kjent sitat lyder: «sjøl den lengste marsj begynner med et lite skritt», sier utviklingsleder Slemmelid-Olsen.

Godt mottatt

Bak oppstarten i Molde står Jeanette «Lille» Andersen ansvarlig sammen med treningsterapeut Marius Nordli. De hadde med seg erfaring fra Fire Kristiansund.

– Vi har opplevd stor interesse for hva vi driver med. Fire har blitt veldig godt mottatt i Molde. Det er også veldig fint at kommunen har vært positiv til tilbudet, forteller Andersen.

Fire Molde har om lag 30 medlemmer og arrangerer fotball- og sykkeltrening, samt opplevelser i friluft og sosiale aktiviteter.

– Husk «fair play» (å spille etter reglene, journ.anm.), målet er å spille hverandre gode. Det vet jeg at dere vet, alle sammen, men det kan ikke gjentas for ofte likevel, lyder Marius Nordlis motivasjonstale til deltakerne før treningen begynner.

Fellesskapet

Tidligere frivillige Hanne Farstadvoll og Diego Armando Alarcon blir utpekt av ledelsen som en helt sentral drivkraft bak aktivitetene i Molde.

De endte begge opp med å ta Fire sitt eget instruktørkurs før de ble ansatt som medansvarlige for å organisere aktivitetene.

– Hva er det med Fire som «fenger»?

– Fire er inkluderende. Menneskene her er genuint interessert i å bli kjent med deg. Det er på mange måter et fristed. Og ikke minst så får du god trening, sier Farstadvoll.

Hun ble med en kompis på Fire-trening i Kristiansund og likte opplegget så godt at hun ble med som frivillig. Diego Armando Alarcon har vært med siden oppstart i Molde.

– Jeg er enig med Hanne, godt samhold gjør det lett å engasjere seg. Dessuten gir det mye tilbake. Jeg har alltid likt å hjelpe andre, forteller Armando Alarcon.

Startet som ettervern

Det hele startet i Trondheim i 2008. Wenche Slemmelid-Olsen og Terje Støland jobbet innenfor rusbehandling og opplevde et stort behov for ettervern, steder tidligere ruspasienter kan gå til for oppfølging, støtte og aktivitet.

– Vi startet med én fotball og en idé. Fire var lenge et frivillig arbeid som utviklet seg til å bli arbeidsplassen vår etter noen år, forteller Slemmelid-Olsen.

Etter hvert som medlemmene strømmet til, så de mulighet for å ekspandere. I dag er Fire etablert fire steder, i Trondheim, Stjørdal, Kristiansund og Molde – og er på veg til Ålesund. De har 16 ansatte og 10 frivillige instruktører. Flere av de ansatte er tidligere medlemmer.

– I starten, når tidligere medlemmer flyttet heim igjen etter rusbhandling, så vi at Fire trengtes også andre steder, sier Slemmelid-Olsen.

Utenforskap

Ledelsen opplevde at fritidstilbudet ikke bare traff mennesker med rusproblemer, men også andre grupper. De hadde det til felles at de på en eller annen måte var på utsida av samfunnet.

– Havner du først utenfor, er det lett å havne veldig langt utenfor, forteller utviklingsleder Slemmelid-Olsen.

I Fire er tanken at utenforskap skal bekjempes med økt sjøltillit og fellesskap.

– Deltakerne begynner så smått med opplevelser av mestring. Bare gjennom det å si navnet sitt høgt foran alle de andre på trening, kan gi stor mestringsfølelse for noen som ikke er vant til å oppleve mestring i sosiale situasjoner, sier Slemmelid-Olsen, og legger til:

– Det ligger også mye mestring i fysisk aktivitet og i samspillet med andre.

Bein å stå på

– Deltakelse i Fire skal ikke nødvendigvis vare livet ut, men tilbudet skal være der så lenge du trenger det, sier hun.

Fire hjelper medlemmene med å møte de grunnleggende behovene: bolig, jobb eller skole, økonomi og et trygt nettverk.

– Vi tar alle aspekter ved livet ditt på alvor. Noen trenger bare litt ekstra oppbakking. Til å skaffe seg leilighet, få seg en jobb, og stå på egne bein. Andre er kanskje ikke klare for eksempelvis arbeidslivet. Da tar vi det skritt for skritt, sier Slemmelid-Olsen.

Eget Fire-hus

Klubbhuset bak Femina i Molde sentrum har blitt satt i stand gjennom frivillig innsats. Diego Armando Alarcon viser oss rundt før sykkeltrening.

– Vi har satt i stand alt sjøl. Vi har forsøkt å få det til rimeligst mulig og har fått tak i mye gratis, sier han.

Lokalene fungerer som en sosial møteplass og som samlingssted før trening og Fire-lunsj hver tirsdag. Veggene har de sjøl malt med Fire-logo, og sitteplassene er laget av paller, noe som gir lokalet et «urbant» preg.

– Vi er opptatt av at medlemmene skal være med å bygge opp organisasjonen lokalt. Det skaper også eierskap, sier Wenche Slemmelid-Olsen.

Bare å møte opp

Medlemmene i Fire betaler kontingent – 100 kroner i året for medlemskap og så 100 kroner årlig for hver aktivitet de deltar på. Makspris for medlemskap er 400 kroner, uavhengig av antall aktiviteter.

– Hvis du vil trene med oss er det bare å møte opp på trening eller kontakte oss, understreker Hanne Farstadvoll.