Molde: En forskrift, vedtatt av kommunestyret i juni i fjor, skal «klargjøre kriterier for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig tilrettelagt for heldøgns tjenester».

Den kom som et resultat av en styrking av lova i 2017, som skal sikre rettighetene til søkere som har behov for opphold «i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester.»

Skeptisk til bruk av definisjon

Eldrerådet skriver i sin uttalelse til ny helse- og omsorgsplan at de sakner denne lova som et grunnlagsdokument i plana.

Vikhagen, som bidro i arbeidsgruppa for «heldøgns tjenestetilbud», ser en utfordring med definisjonene på hva som er sykehjem eller «tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester.»

– Nå har vi fått en lovfestet rett til sjukeheimsplass. De som har det, må få samme dekning av tjenester og personell som på en sjukeheim. Jeg har en liten oppfatning av at når man bruker begrepet «bofellesskap med heldøgns omsorg», så brukes det på tilsvarende boliger i lova nå, sier han.

Flere muligheter

Han viser til at ved nybygg som Reknes Terrasse vil det kunne være begge deler, både «tilsvarende boliger som sykehjem», men også andre boliger med heldøgnsomsorg.

– Man behøver ikke bygge institusjoner, men det må ha samme kvalitative tilbud som på en sjukeheim, sier han.

I Molde er nå kriteriene for langtidsplass på sjukeheim slik:

Søkers totale omsorgsbehov, fysiske, mentale eller sosiale tilstand er slik at heimetjenesten og/eller søkers nettverk ikke lenger er i stand til å ta hånd om vedkommende på en forsvarlig måte i heimen, eller: Når andre alternative tjenester er vurdert og/eller prøvd ut, og søker er varig ute av stand til å ta vare på seg sjøl, eller: Søker har behov for pleie og omsorg ved livets slutt.