MOLDE: Araya Heep har sin barndom helt tilbake på slutten av 1970-tallet. Men etter mange års dvale fant de tilbake til hverandre igjen i 2009. Vokalist i bandet er Moldejazz-sjef Hans-Olav Solli.

– Det blir bare kjempegøy. Det er ikke ofte vi spiller ute med Araya Heep, men vi spilte på Dockside i april. Det var første gang på over ett år, og tydeligvis var det noen som saknet oss. Det kom mye folk, og det var nok det som ledet oss til Nordsjøfestivalen, forteller Solli.

Suksess i USA

Hans-Olav Solli har en solid rockebakgrunn, og det var i Araya Heep det hele startet.

– Ramon Araya og Fredrik Nilsen startet på slutten av 70-tallet og hadde spilt jazzrock i noen år. De ønsket å spille hardrock, og jeg spilte i et band som et Koma på Hjelset. Vi fant sammen, og jeg ble en del av Araya Heep i 1981, sier han.

Totalt holdt de sammen i fire år før de gikk hver sin veg. For Hans Olav Solli var det studier, men det betydde på ingen måte at det var slutt på rocken. I 1989 ble bandet Sons of Angels startet med Torstein Bieler, Lars Kilevold, Staffan William-Olsson og Hans-Olav Solli på vokal. Bandet dro til USA i 1989 og solgte over 150.000 eksemplar av debutalbumet Sons of Angels fra 1990.

– Vi var faktisk på VLRs toppliste i 37 uker, bare slått av Gary Moore med «Still got The Blues». Dessuten var vi seks uker på «Ti på topp» med singelen Cowgirl i 1990, sier han.

Iron Maiden og Thin Lizzy

Solli spilte også med musikere som Scott Gorham fra Thin Lizzy i bandet 21 Guns, og med Adrian Smith fra Iron Maiden i bandet Psycho Motel.

– Det er jo artig å se Adrien som fortsatt spiller i Iron Maiden. De er blant verdens mest populære rockeband, sier han.

– Det er et annet musikkuttrykk her enn det folk forbinder deg med fra Moldejazz?

– Det er nok et stykke imellom, men skillelinjene i musikk blir stadig utvisket. Jeg har møtt mange gamle rockekompiser som spiller jazz.

Lover kvalitet

Men i dag er det Araya Heep som gjelder. Og han lover kvalitet når de entrer scena i Elnesvågen.

– Vi øver jevnlig hele året, sjøl om ambisjonene er kanskje ikke de største. Vi var litt sløve på 80-tallet på å lage eget materiale, men vi ga ut en liveplate i 2011 fra en konsert på Løkta. Den plata inneholder også et originalopptak fra ei låt vi laget i 1984, sier han.

Etter de fant sammen igjen i 2009 har bandet spilt flere konserter.

– Vi har vært i Trondheim og Oslo, og spilte på «Rock the Boat» i 2010, sier han.

Ny trommeslager

Med seg til Nordsjøfestivalen har Araya Heep sin nye trommeslager, Adam Strange.

– Adam spilte med oss første gang på Dockside i april. Han spiller også for Perler For Svin så han blir nesten som en Artist in Residence på Nordsjøfestivalen, flirer Solli.

Og han lover at bandet skal levere varene.

– Det blir fullt trøkk som alltid. På repertoaret står mange kjente låter fra 70- og 80-tallet og en del fra de andre bandene jeg har vært med i, forteller Hans-Olav Solli.

Nordsjøfestivalen er fra fredag 10. august til 11. august. På programmet er bandene Perler For Svin og Stage Dolls på fredag, og Rotlaus og Araya Heep på lørdag.