MOLDE: Rådet har nå levert sin høringsuttalelse til ny helse og omsorgsplan for Molde kommune for 2018-2025: «Mitt liv – mine valg – min tjeneste».

De er enige i utfordringsbildet som tegnes, men går vesentlig lenger enn kommunens forslag for sjukeheimsplasser:

– Vi mener det er for defensivt å holde seg på dagens dekningsgrad på sjukeheimsplasser på 18,3 prosent når eldrebølgen kommer, sier leder for Eldrerådet, Arild Gunnar Vikhagen, til Romsdals Budstikke.

Eldre befolkning

Befolkningsframskrivninger (fra 2016) viser en økning av personer over 80 år i Molde med hele 68 prosent fram mot 2030, særlig fra 2025. For 67–79 år blir økningen 32 prosent.

Størst blir veksten i de sentrumsnære områdene, som får 811 flere personer over 80 år i 2030 enn det var i 2016.

I alt kan det bli godt over 2.000 personer over 80 år i Molde kommune. Da er Nesset og Midsund holdt utenfor.

På etterskudd allerede

Han tror rundt 20 prosent er riktigere, men vil ikke tallfeste.

– Det viktigste er at vi har dekning til de som har behov, slik at vi ikke hele tida ligger på etterskudd og må gjøre om korttidsplasser. Det er Eldrerådet klar på, sier Ap-veteranen.

– Vi må komme bort fra at korttidsplasser blir brukt til langtidsplasser (se bildetekst for dagens status, journ. anm.). Vi trenger jo korttidsplassene til pasienter som blir utskrevet fra sjukehuset og andre situasjoner som oppstår, sier han.

Trenger minst 46 nye plasser

Dagens helse- og omsorgsplan fra 2013, «Lengst mulig i eget hjem»», gjelder til 2020. Da la man ned 16 sjukeheimsplasser og styrket heimesjukepleien.

En videreføring av dagens dekningsgrad for gruppa 80+ tilsier oppretting av ca. 30 nye plasser fram mot 2025, i tillegg til nye 16 plasser på Råkhaugen.

Reknes Terrasse

I tillegg til driften av 25 plasser med heldøgns omsorg på Nobel fra april 2019, vil kommunen bygge Reknes Terrasse bak Fylkeshuset og drive 25 plasser etter samme modell.

Planen foreslår å styrke Hjemmetjenesten med i snitt to flere stillinger per år. Det er ikke nok, skriver Eldrerådet:

– Tjenesten er allerede i dag hardt presset, og når flere og dårligere brukere skal bo heime, blir presset enda hardere.

Deltok i arbeidsgrupper

Rådet deltok i fire av elleve tverrfaglig arbeidsgrupper som har lagt ned mye arbeid med utkastet til plana.

– Det har vært et spennende og givende arbeid. Kommunen tar utfordringen på alvor, både på rekruttering, kompetanse og utbygging tjenestene. Det vil koste mye penger å gjennomføre den konkrete satsingen som kommunen allerede har nevnt. Spørsmålet er om det er nok, sier Vikhagen.

– Og én er hva som står i en plan, en annen ting er hva som havner i budsjettet når den tid kommer, legger han til.

Eldrerådet er skeptiske til å ha for stor tro på forebygging på bekostning av de som vil få store, konkrete hjelpebehov:

– Vi er positive til en sterk satsing på forebyggende arbeid og frivillig arbeid, slik plana påpeker. Det som er spennende, er i hvilken grad dette vil avhjelpe situasjonen. Vi greier ikke å «skrive vekk» konkrete behov hos innbyggere ved å si at vi skal satse på forebygging, sier Vikhagen.

Bygger ut eksisterende

Han var med i arbeidsgruppa for «heldøgns tjenester». De kom med konkrete forslag til steder å bygge ut.

Administrasjonens redigerte utkast formulerer det mer generelt: at det skal bygges ut ved eksisterende institusjoner.

– Det er greit nok. Viktigere er det at vi mener det på kort sikt bør økes i sjukeheimsplasser framfor antall plasser i bofellesskap. Da får vi frigjort korttidsplassene, som kan utsette behovet for tildeling av langtidsplass på sikt, sier han.

Planen er fortsatt ute på høring til 10. august.

Leder i Eldrerådet, Arild Gunnar Vikhagen. Her på den internasjonale eldredagen i Molde rådhus i fjor. Foto: Erik Birkeland