MOLDE: – Vi har æren for noen stier, blant annet til Julaksla. Der møtte jeg en eldre moldenser med boka i hånda som sa han aldri hadde visst om denne turen, forteller Kai Olsen.

Uklare tilbakemeldinger

Professoren i informatikk har gitt ut turbøker for flere områder i Norge og utlandet sammen med Bjørnar Pedersen. For Molde og omegn finnes det to om fotturer, i tillegg til en turbok og en skibok for Romsdal.

– Både Bjørnar og jeg er innflyttere. Da vi snakket med folk om turmulighetene fikk vi uklare tilbakemeldinger som «Du kan jo gå på Jendemsfjellet». Alle sa Jendemsfjellet. Så da tenkte jeg at det finnes jo mange innflyttere, og vi kan bruke bilder til å vise veg, sier Olsen.

Teknologien skulle vise seg å være på IT-folkenes side.

– Der var vi litt heldige, for i 2003 ble digitalkameraene såpass bra. Jeg har laget mye programvare for å holde orden i turbøkene, blant annet for de tusenvis av bildene, sier Olsen.

Klimaendringer

Responsen lot ikke vente på seg.

– Vi fikk mye mer oppmerksomhet og salg av den første boka enn vi trodde vi skulle få. Molde ligger jo midt i smørøyet når det kommer til turmuligheter. Jeg tror ikke det er noe sted som har så mange forskjellige muligheter.

– I år melder DNT om rekordmange overnattinger på hyttene deres. Det varme og tørre været må ha sin del av æren. Kommer det med en bismak for en professor?

– For meg er det ganske åpenbart at det er klimaendringer som ligger bak. På en annen side kommer vårt område ganske godt ut av det. Her blir det ikke 35 grader, heller 30. Så vi er nok noen av dem som kommer best ut. Vi har jo ikke hatt noen tørke i sommer. Det har vært tørt, men ikke noen alvorlig tørke. Jeg hørte til og med om noen bønder som ikke klagde, sier Olsen.

– I bøkene kommer du inn på hvordan en sti blir til?

– Det jeg synes er litt artig er at noen steder hvor vi har skrevet om en utydelig sti er det i dag en brei veg. Så vi har jo fått noen folk ut, sier han.

– Svaret er tilrettelegging

– Finnes det et tak for hvor mange fotturister romsdalsnaturen tåler?

– Her er svaret tilrettelegging. Er det få folk som går holder terrenget bra. Med en gang det blir stor trafikk må det tilrettelegges. Jeg er en av dem som vil tilrettelegge mye mer. For eksempel med turveg til Bruraskaret, som er like imponerende som Preikestolen. Hvis du hadde brukt en gravemaskin til å flate ut en sti kunne det blitt en fantastisk opplevelse.

– Hvordan passer det inn med å ta vare på naturen for kommende generasjoner?

– Jeg tenker at i Norge er det mange tusen fjell, og her er det snakk om å tilrettelegge på kanskje ti av de allerede populære. På fjell som Slogen og Bispen vil jeg ha kjetting, og kanskje merking på noen fjell. Men 99,9 prosent vil stå uberørt for dem som vil gå i naturen, sier Olsen.

For turistskatt

– Det har blitt diskutert om det skal innføres en turistskatt. Hva tenker du om det?

– Det synes jeg er en god idé. I Vengedalen kan du kreve det inn på bompengene. Da slipper du også problemet med allemannsretten du får hvis du legger avgiften på folk. Legger du den på biler kan folk sykle eller gå – det er mer demokratisk.

– Er det flere turbøker på gang?

– Nå er jeg snart pensjonist. Da skal vi lage en for Bodø, og kanskje også Lofoten, sier turbok-forfatter Kai Olsen.