BUD: Fra torsdag til søndag ble det gjennomført fem fullsatte forestillinger av det helt ferske Atlanterhavsspelet på Ergan i Bud. Spelet følger en losfamilie i åra fra et voldsomt uvær i 1843 og fram til 1848.

– Helt hinsides

Det er en meget begeistret manusforfatter Jørn Skar som oppsummerer spelhelga.

– 1850 personer kom for å se Atlanterhavsspelet. Vi hadde forespeila rundt 1000. Det er helt hinsides! Alle fem forestillingene var fulle, med unntak av noen få ledige plasser lørdag kveld. Ettermiddagsforestillingen søndag ble avlyst på grunn av været, men vi gjennomførte kveldsforestillingen, sier Jørn Skar.

Mange lokale skuespillere

Utespelet hadde urpremiere torsdag, og et amfi og flere kulisser i form av hus og naust var satt opp på Ergan til oppføringen. I skuespillerstaben var skuespillerne Odd Arne Halaas fra Eide, Lars Melsæter Rydjord fra Kleive, Line Brå Johansen fra Trøndelag og Svein Roger Karlsen fra Sunndal. Det var 24 lokale amatører, både voksne og barn, i større og mindre roller.

– Og en geit som det sies oppførte seg eksemplarisk?

– Ja! Vel, lørdag slo hun seg vrang. Hun satte seg ned og nektet å flytte seg. Og så stakk hun av. Men det var bare morsomt. Måsene gjorde forresten en god figur. De kom inn til hver forestilling og fortjener ros!, sier Jørn, som retter aller flest godord til skuespillerne.

– Hele ensemblet har gjort en super jobb, og ungene har storkost seg. Flere lurer på om de kan få samme rolle neste år, sier han.

– Hvordan var responsen fra publikum?

– Den var utrolig! Det kom en dame på rundt 70 år bort til meg og var helt våt i øynene. «Nå vet jeg hvordan mor hadde det», sa hun. Og så klarte hun ikke si mer. Det var en helt vanvittig å se hvor fenget, rørt og beveget folk ble, sier Jørn Skar.

I pluss

Budsjettet til Atlanterhavsspelet var på 1,8 millioner kroner.

– Spelet har likviditet til å kjøre på og fortsette. Det har vært en kunstnerisk og økonomisk braksuksess. Jeg håper det blir gjentakelse neste år. Men dette er det opp til regissør Endre Skar å avgjøre. Jeg har skrevet manus, så min jobb er «ferdig», sier Jørn Skar, som jobbet i drøyt to år med manuset.

Tror på spel også neste år

Regissør Endre Skar har ikke de endelige regnskapstallene, men bekrefter at det ser ut til å ha gått bra.

– Blir det Atlanterhavsspel neste år?

– Det vet jeg ikke, men jeg har en følelse på at det blir det. Responsen var veldig bra, aktørene var superhappy. Vi kan ikke kalle det noe annet enn fantastisk. Rundt 70 frivillige fra lokalmiljøet har også bidratt på en god måte, sier Endre Skar.