OSLO: Det sier Robert Myhre, en av landets ledende advokater på offentlige anskaffelser. Han har arbeidet med forskrifter på området, praktisk innkjøp, klagebehandling og som advokat.

Blant annet var han sekretariatsleder i Kofa, Klagenemnda for offentlige anskaffelser, som behandler klager fra leverandører om brudd på regelverket for offentlige anskaffelser.

Myhre bekrefter at varsel om søksmål etter avlyste anbudskonkurranser, som nytt sjukehus på Hjelset, er helt vanlig:

– Det er en del av gamet, sier han, og anslår at rundt 80 av 100 truer med rettssak eller klage til Kofa, mens bare ca. 5 av 100 faktisk gjør det.

– Hvor ofte når de fram med saka?

– Relativt ofte, ca. 1 av 3 slike saker ender med erstatning. De som først går til sak, har ofte tenkt grundig gjennom det, og har advokater som tør å stå i retten med saka.

– Hvis entreprenører går til rettssak – kan byggeprosjektet bli parkert imens?

– Nei, prosjektene går videre. En slik rettssak vil handle om et økonomisk oppgjør fordi en konkurranse er blitt avlyst på feil grunnlag.

Prisene kan øke – eller bli lavere

– Når store anbudskonkurranser restartes – «ordner det seg» for prosjektet da?

– Det gjør faktisk det. De pleier å gjøre det ordentlig neste gang. I neste runde kan man oppleve at prisene presses og blir lavere, men også at noen entreprenører går sure og anbudet mister konkurranse. Prisene kan da bli høgere.

– Blir de fleste entreprenørene med videre, når konkurranser restartes?

– I praksis blir de fleste med, så sant de har ledig kapasitet. Om altså ikke følelsene tar overhånd, de går sure og ikke vil være med på nytt.

– Sykehusbygg har sagt at de vil vurdere entreprisemodell i ny konkurranse. Kan skifte av entreprisemodell i seg sjøl kutte store kostnader?

– Jeg mener kostnadene ikke ligger i entrepriseformen, men i hvordan man lager kravene, og hvordan man tilbyr entreprenørene å foreslå kostnadsbesparende tiltak. En entreprise kan åpne for alternative tilbud slik at man får andre løsninger, og det har ikke med entrepriseformen å gjøre.

En mulighet, sier Robert Myhre, er at Sykehusbygg lager en kravspesifikasjon som åpner for at entreprenør kan foreslå egne løsninger som ikke detaljeres i kravene: – Da får alle potensielle tilbydere samme mulighet til å gi egne forslag til løsninger. Det er sentralt for å oppfylle prinsippet om likebehandling.