Etter flere år med planlegging og måneder med intens øving var det torsdag endelig urpremiere på Atlanterhavsspelet «Ein storm er på veg». At nye store historiske spel settes opp er ikke dagligdags. Endre Skar og hans mannskap har gjort nettopp det.

Arenaen er kystfortet på Ergan med Hustadvika og storhavet tett på. Handlingen er lagt til midten av 1800-tallet. 26 amatører og profesjonelle skuespillere tar publikum med tilbake til en tid der klippfisken og livet på havet står i fokus. Også geita Snøhvit som har en sentral rolle imponerer med sin innsats i den lokalhistoriske forestillingen.

Skryt fra ordføreren

Det har vært jobbet i flere år med spelet. Ordføreren er glad for at prosjektet har latt seg realisere. Tove Henøen vet at også andre steder langs Atlanterhavsvegen ble vurdert, men hun er ekstra glad for at Ergan ble valgt som arena for storsatsingen.

– Dette var kjempebra. Jeg er imponert. Utrolig kjekt å se at de lykkes etter fire års jobbing. Det de har fått til er helt fantastisk. Bra at Ergan ble valgt som arena. Ikke minst som følge av infrastrukturen som gjør en så stor produksjon mulig. Måle må være at spelet blir et årlig arrangement, sier ordføreren.

Endre Skar er hovedpersonen bak prosjektet med et budsjett på 1,8 millioner kroner. Han hadde ideen. Han bærer ansvaret og risikoen. I tillegg har den erfarne teatermannen jobben som regissør.

Fornøyd initiativtaker

– Det føles veldig godt å endelig være i mål. Atlanterhavsspelet er noe av det største jeg har gjort. Sånn sett er dette en stor dag. Det virker som om vi har skapt en forestilling som fenger. Målet er at dette skal gjentas og utvikles fra år til år. Jeg synes Ergan fungerer fantastisk godt til forestillingen. Ikke minst som følge av nærheten til havet som forestillingen er så tett knyttet til, sier Skar.

Mange deltar

Bjørn Olav Kleppen, tilbakevendt lokalhistoriker fra Bud etter 33 år i Drammen, var fornøyd med det han fikk oppleve.

– Det er fantastisk å se det arbeid som er lagt ned og den entusiasmen som bærer forestillingen. Ikke minst blant de mange lokale amatørene som er med. Forestillingen er troverdig og det er mye vi kan kjenne oss igjen i, forteller en fornøyd Kleppen.

Oliver Frisnes-Pedersen er en av flere barn som deltar.

– Jeg synes det er kjempeartig å være med. Jeg spiller Fredrik som til hører en familie som lever av klippfisk. Det startet med at vi møtte opp på audition. Jeg har lært mye, sier 12-åringen fra Bud som innrømmer at han var litt nervøs før urpremieren.