DAUGSTAD: Siste helga før årets høydepunkt ble tilbrakt i hjemlige omgivelser uten ett eneste skudd. Først etter litt finpuss på skytebanen hjemme i Tresfjord tirsdag, ble kursen satt for Stjørdal.

Stevnet i Stjørdal, som ble innledet i går, er ett av de større landsskytterstevnene noen gang med over 5000 påmeldte skyttere. 380 skyttere fra fylket er påmeldt og av disse kommer 95 fra Romsdal skyttersamlag og 179 fra Nordmøre.

Var uheldig i Førde

– Jeg håper å lykkes under årets stevne siden jeg ikke har fått det helt til på landsstevnet tidligere, sier Liv Marit.

Helt riktig er ikke det. For i Førde i fjor skjøt Liv Marit en fantomserie på felten, men hun skjøt mest trolig ett skudd for lite og fikk derfor notert 29 treff. Med ett skudd mer registrert innenfor blinken, ville hun vært på skive to i finalen.

– Målet mitt er å skyte 247 poeng eller mer på bane i Stjørdal. Overgangen til grovkaliber og eldre rekrutt synes jeg har vært fin. Det blir mer skikkelig skyting når du kjenner rekylen, sier Liv Marit.

Har tatt jegerprøven

At hun trives med rekyl, vises også gjennom det faktum at hun har avlagt jegerprøve sammen med vennene i Tresfjord.

– Meningen er at jeg skal være med på fuglejakt til høsten. Jeg trenger å trene på mål som er i bevegelse, så det tar jeg etter at landsstevnet er over. Foreløpig har jeg bare skutt på faste mål, sier 14-åringen.

– Redd for å dumme meg ut

Da Liv Marit kvalifiserte seg til fylkesfinalen i UKM i Stordal i april, var det med sangen «So far, but yet so close». Teksten hadde hun skrevet selv, men med melodien avslører hun at hun fikk litt hjelp.

Når eventuell deltagelse i TV-programmet Idol kommer på banen, er Liv Marit litt avventende.

– Vennene mine sier jeg må prøve. Det hadde vært kult, men jeg er litt redd for å dumme meg ut. Jeg er redd for at jeg ikke går videre. Men jeg liker å opptre. Det har jeg lyst til å gjøre mer av. Noe mål om å bli «stor» har jeg likevel ikke.

– Du er redd for å dumme deg ut i Idol, men har du frykt for å skyte niere når du ligger på standplass?

– Ja, egentlig. Men det går over når jeg begynner å skyte. Dessuten har jeg lært mye på skyteskolene jeg har deltatt på i Meråker og det jeg har lært andre steder. Jeg må unngå å tenke på ord som er negativt ladet og i stedet tenke på det som kan hjelpe meg.

Skyteskole på Meråker

De tre siste årene har Liv Marit deltatt på den populære skyteskolen på Meråker hvor blant andre Marte Torvik fra Reinsfjell har vært en av instruktørene.

– Det er ei fin gulrot når det nærmer seg slutten av skoleåret. Flinke instruktører og godt sosialt miljø der du får nye venner hvert år, gjør det spesielt. Og det er også noe av det fine med Landsskytterstevnet. Der møter du igjen mange av de skytterne du ikke møter til daglig.

Årets kulturskoleelev

Etter endt skoleår ble Liv Marit Sætre tildelt diplomet som henger meget høyt i Vestnes, hun ble kåret til Årets kulturskoleelev 2018. En ting var selve diplomet som i seg selv er en stor ære. Men det var heller ikke småtterier som fulgte vedlagt som begrunnelse for kåringen.

I stikkordsform finner vi begrep som «Pliktoppfyllende og ansvarsbevisst. Kreativ og reflektert. Sier sjelden nei om det er noe som trengs, det være seg sangoppdrag, konserter og lignende. Skriver nydelige sanger og melodier.»

Dette er bare noen av de momentene som sanglærer Janne Iren Holseter ga i sin begrunnelse for å kåre Liv Marit som årets elev.